Patrick Decuyper: Wat zijn zijn echte bedoelingen met KV Kortrijk?

Christof Decraene

Patrick Decuyper heeft een bod gedaan op de aandelen van KV Kortrijk. Dat bevestigde hij zelf, maar het blijft dan gissen naar welke plannen hij precies met de club heeft.

In mei 2013 wou hij al via een stamnummerverkoop Zulte Waregem laten verhuizen naar Beerschot en toen dat mislukte, leek hij ook hetzelfde met KV Oostende te willen doen. Maar telkens draaide het op een njet uit. In augustus van dat jaar vertrok Patrick Decuyper dan noodgedwongen als CEO van Zulte Waregem. Maar ondanks die tegenslagen is de interesse van Decuyper in het voetbal intact gebleven. Vreemd genoeg richt hij nu zijn pijlen op KV Kortrijk. Een rare wending, want in de crisissituatie van anderhalf jaar geleden opperde Decuyper dat Zulte Waregem de club van zijn hart was. Dat zo iemand dan bij vijand KV Kortrijk aan de slag wil gaan, zal door de achterban niet op applaus onthaald worden.

Decuyper had begin 2013, toen hij nog hoofdaandeelhouder en technisch directeur bij Zulte Waregem was, al een eerste bod gedaan op de aandelen van de familie De Gryse, maar hij ving er bot. Bepaalde bronnen meldden ons toen dat hij die actie louter had ondernomen om KV Kortrijk te laten doodbloeden. Vier maanden later opperde Decuyper in de pers dat hij aasde op een fusie tussen Zulte Waregem en KV Kortrijk, omdat hij vond dat twee clubs die zo dicht bij elkaar liggen niet leefbaar zijn en hij via een schaalvergroting de G5 (dat zijn Anderlecht, Club Brugge, Standard, Genk en Gent) meer het vuur aan de schenen zou kunnen leggen.

De geloofwaardigheid van Patrick Decuyper heeft in die periode alleszins een fikse knauw gekregen. Het blijft dan ook afwachten wat de exacte plannen van Decuyper met KV Kortrijk zijn. Want nu al duiken opnieuw verhalen op over een stamnummerruil of -verkoop. Er wordt ook al gefluisterd dat spelersmakelaar Mogi Bayat – die al een aantal KVK-spelers in zijn portefeuille heeft zitten – en John Bico een exclusieve samenwerking met de club zouden aangaan. Andere bronnen geven dan weer de indicatie dat Patrick Decuyper vooral zijn zinnen wil zetten op de jeugdwerking en naar analogie met Zulte Waregem in Kortrijk een soccer school wil opstarten. Dat is wél een nobel initiatief, alleen is het zo dat in Waregem amper eigen jeugdspelers in die school voetballen. En dat is dan opnieuw nefast voor de Kortrijkse jeugdvoetballers…