Pastoor Luk Brutin blijft voorlopig een herder zonder stal

Luk Brutin. © STEFAAN BEEL
Philippe Verhaest

Voor de Zwevezelenaren lijkt het alsof het gisteren was, maar de verwijdering van pastoor Luk Brutin ligt al een jaar achter ons. De man die zijn parochianen naar eigen zeggen opnieuw de binnenkant van de Sint-Aldegondiskerk leerde kennen, moest vertrekken. Omdat hij zes, zelfs zeven jaar lang werd gepest, klinkt het bij de flamboyante priester.

Over die pesterijen spreken we ons niet uit, maar feit is wel dat het bisdom met die beslissing een überpopulaire geestelijke zomaar aan de kant schoof. En dat doet een jaar na datum nog altijd de wenkbrauwen fronsen. Terwijl alsmaar meer mensen zich afkeren van het geloof, lukte het Brutin wél om zijn kerk te doen vollopen. Daarvoor hanteerde hij, toegegeven, eerder niet-alledaagse middelen. Luk Brutin installeerde een reuzewierookvat in de kerk en zwierde dat boven de hoofden van de gelovigen, er kwam een gouden praalwagen van liefst 2.000 kilo om de kankerpatiënten moed in te blazen, hij wijdde tractors, trucks en zelfs motorfietsen…

Maar hij slaagde wel in zijn opzet: van de lokale kerk weer een ontmoetingsplaats maken. En net daar wringt het schoentje in zo goed als elke parochie die ons land rijk is. Enkel begrafenissen en huwelijken lokken nog een relatief volle kerk, de dagelijkse/wekelijkse eucharistie wordt voor de spreekwoordelijke drie parochianen en een paardenkop opgedragen. En daar kan toch geen enkele priester gelukkig om zijn?

Nieuwe boost

Een jaar na het abrupte afscheid van ‘zijn’ Zwevezele zijn de wonden bij Luk Brutin nog altijd heel diep, zegt hij. Het dorp passeert hij nu met een grote omweg, zijn vrienden en medewerkers van weleer opzoeken is al zeker niet aan de orde. Niet dat Luk Brutin zich in het verborgene moet ophouden – al houdt hij zijn huidige woonplaats wel geheim – er is iets gebroken bij de man. Dat hij net iets kleurrijker is dan de doorsnee parochiepriester, klopt. Maar of je nu voor of tegen Brutin was, niemand kon ontkennen dat hij zijn Kerk een nieuwe boost gaf. En is het niet net dát wat het katholieke instituut broodnodig moet terugvinden? Of Luk Brutin ooit nog een parochie zal leiden, weet ook hij zelf niet. Voorlopig blijft hij een herder zonder stal.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier