30/06/16 om 10:59 - Bijgewerkt om 10:59

"Op 21 juli zullen er minder tricolore vlaggen uithangen dan nu het geval is"

Is het u ook al opgevallen hoeveel Belgische driekleuren er aan de gevels hangen te wapperen? Net alsof we net een nieuwe bevrijding hebben meegemaakt en uit de klauwen van de bezetter zijn gered.

"Op 21 juli zullen er minder tricolore vlaggen uithangen dan nu het geval is"

© BELGA

Een betere studieronde leert ons echter meer. Tachtig procent van alle Belgische vlaggen zijn bezaaid/bevuild met het logo van een of andere multinational. Een niet nader genoemde frisdrankproducent spant de kroon, gevolgd door het populairste gerstenat van ons land. Maar de prijs voor de meest afschuwelijke merchandising gaat naar het snoepmerk M&M's. Twee levensgrote ronde chocolaatjes, voorzien van armpjes en beentjes, zwaaien u toe vanop onze nationale trots. Zou moeten verboden worden, als u het ons vraagt.

Het heeft natuurlijk een zekere charme, wanneer je door een zogezegde supportersstraat rijdt en tal van Belgische vlaggen ziet wapperen. Alleen heb ik het persoonlijk meer voor een origineel exemplaar, zonder 'spekken', biermerken of deze week nog gezien de naam van een shampooproducent.

"Op 21 juli zullen er minder tricolore vlaggen uithangen dan nu het geval is"

© BELGA

Hoe dan ook wakkeren de uitzonderlijke prestaties van de Rode Duivels ons nationaal gevoel fel aan. 'Tous ensemble' is de slogan van Onze Helden en dat staan we tijdens elke gewonnen partij luidkeels mee te schreeuwen. Vlaanderen, Wallonië, Brussel en de Oostkantons: eindelijk weer verenigd onder dezelfde vlag en kleuren.

Ik vraag me echter af hoeveel mensen hun driekleur na het EK nog met trots zullen laten hangen. Straks volgt 21 juli, onze nationale feestdag. De facto hét moment om je 'ik ben Belg en ik ben er trots op'-gevoel te etaleren. Maar ik durf er nu al gif op innemen dat het aantal tricolores die dag slechts een fractie zal bedragen dan wat nu ons straatbeeld siert. Het bewijst nog maar eens hoe relatief alles is. We scharen ons met z'n allen terecht achter de nationale ploeg en hopen dat het sprookje op 10 juli met een grote beker afgesloten wordt, maar binnen enkele maanden staan steden als Luik en Brussel weer synoniem met het verre buitenland. Laat ons alsjeblieft wat langer tous ensemble er tegenaan gaan.

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!