Op 2015, het jaar van de harmonie !

Jos Remaut

Ze zijn klassiek met nieuwjaar : de wensen, de goede voornemens en de trends voor het nieuwe jaar. Wij wensen alvast dat 2015 een jaar van politieke stabiliteit mag worden, met veel daadkracht en gezond verstand. En een gedreven maar eerlijke oppositie, die boven de gordel blijft.

We wensen dit iedereen toe die, op welk niveau ook, aan politiek doet. Maar vooral toch de dames en heren van het federale en het Europese niveau. Want zij zijn het op de eerste plaats die aan de touwtjes trekken als het om de economie gaat. En als er één iets is dat iedereen wel wil, dan is het wel dat we stilaan eens uit die economische crisis raken die ons nu al meer dan zes jaar in zijn greep heeft.

Met van hogerhand aan de touwtjes te trekken, daar houd je geen economie mee draaiende. Dit is veeleer de verdienste van onze ondernemers, én van de mannen en vrouwen op de werkvloer. Er zijn bij het begin van dit nieuwe jaar voorzichtige tekenen dat die elkaar weer kunnen gaan vinden rond de tafel, naar goeie Belgische gewoonte die al decennialang bestaat maar vorig jaar precies een beetje zoek was geraakt.

Gezond West-Vlaams no nonsense gevoel

We wensen Michèle Sioen alle succes als voorzitter van de Groep van Tien.

We wensen onze sociale partners, en niet in het minst onze eigenste West-Vlaamse VBO-voorzitster Michèle Sioen, een prima vaart in de komende maanden, periode waarin we ondertussen misschien wat gespaard worden van de stakingsretoriek en alle kleine en grote ongemakken die eruit voortvloeien. We hopen echt dat ze als voorzitter van de Groep van Tien erin slaagt een breed vervolg te breien aan het kleine maar betekenisvolle akkoordje dat vorige maand al uit de bus is gerold tussen werkgevers en werknemers. Zijn we verkeerd als we denken dat haar gezond West-Vlaams no nonsense gevoel haar daarbij zal helpen ? Economieminister Kris Peeters staat achter de schermen alvast klaar om haar én het hele sociale overleg een flinke duw in de rug te geven.

Akkoord, de marge waarbinnen onderhandeld kan worden, is eerder klein, want de regering Michel I heeft, zónder overleg met de sociale partners, de krijtlijnen wel erg nauw getrokken. Er is in 2014 al uitvoerig, haast eindeloos hierover gediscussieerd, maar voor 2015 hebben we daar eigenlijk geen zin meer in. Laat ons deze regering gewoon een kans geven, of noem het desnoods het voordeel van de twijfel : ze wil de economie meer zuurstof geven, wel waar wachten we nog op ? Het is meer dan nodig, want ons land is stilletjes aan het afglijden. Laat ons daar, in harmonie en solidariteit, elk op zijn manier ons steentje toe bijdragen. De inspanning leveren, in de hoop dat we ook straks kunnen meeprofiteren van het benefiet.

Vind ik leuk

Een klein stukje benefiet zouden we trouwens eind deze maand al moeten voelen op onze rekening, want we zullen met zijn allen wat minder belasting betalen. En er is nog positief nieuws : de rente is historisch laag, en ook de brandstofprijzen dalen nog. Het is dus heus niet allemáál kommer en kwel, laat ons stoppen met zeuren en janken, er zijn plaatsen op de wereld waar het veel, heel veel slechter is dan hier. En laat ons meteen ook maar eens ophouden met misnoegdheid te spuiten of gal te spuwen op de sociale media, want die zijn eigenlijk gemaakt om… leuk gevonden te worden. Het Doornikse idee van een GAS-boete in die zin is eigenlijk nog zo mis niet.

Als we de trendwatchers mogen geloven, dan wordt 2015 het jaar van de ont-moeting en het werken aan meer tastbare in plaats van virtuele levenskwaliteit. Wij willen daar graag nog (politieke) harmonie en verdraagzaamheid aan toevoegen. En een beetje geduld af en toe, wat niet evident is is onze wij-willen-altijd-alles-onmiddellijk-cultuur. Geduld tot 2019 bijvoorbeeld, het moment waarop je deze regeringsploeg zal kunnen beoordelen op zijn verdiensten en je je voor- of afkeur zal kunnen uitspreken in het stemhokje.

En ondertussen maken we er toch gewoon het beste van ? We klinken op een écht leuk 2015, met heel veel contente mensen !