Oorverdovend. Zo luid klonk de stilte in de Ieperse straten toen de Last Post te horen was

Oorverdovend. Zo luid klonk de stilte in de Ieperse straten toen de Last Post te horen was onder de Menenpoort. © BELGA
Jeroen Laseure

De terrasjes zaten donderdagavond afgeladen vol op de Ieperse Grote Markt.

In de Menenstraat, de straat tussen de Markt en de Menenpoort, hadden handelaars een standje gezet met ‘Eerste Wereldoorlogproducten’, zoals In Flanders Fieldswijn en oorlogsbier. Pijnlijk hoe de commercie blijft doordraaien op een avond die in het teken staat van respect voor overleden soldaten. Voor de café- en restaurantuitbaters mag het echter elke zomeravond wel de 30.000ste Last Post zijn, maar dit terzijde.

Essentie

Donderdagavond heeft Wim Opbrouck met zijn Ode aan de Ode aan de hele wereld getoond waarom de 30.000ste Last Post in Ieper zo bijzonder is. Sinds 1928 wordt elke avond om klokslag 20 uur hulde gebracht aan de overleden soldaten in de Eerste Wereldoorlog. Elke avond is een Iepers brandweerman bereid om met zijn klaroen naar de Menenpoort te gaan en de Last Post te blazen. En dat al 30.000 keer. Voor Wim Opbrouck is dàt het ultieme eerbetoon. “Ik wilde terug naar de essentie. Daarbij sprak het me aan wie dat eerbetoon bracht: brandweermannen die daar in weer en wind staan”, aldus Wim Opbrouck vooraf. Die boodschap is alvast overgekomen, zeker ook omdat de plechtigheid in meer dan 200 brandweerkazernes wereldwijd te volgen was.

Wim Opbrouck, die gisteren als ceremoniemeester optrad.
Wim Opbrouck, die gisteren als ceremoniemeester optrad.© BELGA

Ceremoniemeester

Ook de vorm van de ceremonie zat goed. Geen ellenlange speeches en honderden kransen die neergelegd moesten worden, maar een ingetogen plechtigheid met een ceremoniemeester die alles op een duidelijke en overtuigende manier overbracht en op geen foutje te betrappen was.

Vrijdagavond vindt de 30.001ste Last Post plaats. Dan zullen er geen duizenden mensen de plechtigheid volgen op de Grote Markt en zal koningin Mathilde gewoon bij ‘haar’ Filip in de zetel naar televisie kijken. Maar de klaroenblazers? Zij zullen om 20 uur opnieuw paraat staan…

(JL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier