Ook een dagje de alcohol uitzweten valt hier reuze mee

Maarten Vandenbussche

Onze Man In Rio heeft voor een keer iets te diep in het glas gekeken en moet dat bekopen – al leidt zijn vlotte pen er gelukkig allerminst onder. Schol – of beter: Sköl!


Ik dacht dat het mij niet zou overkomen, met de veredelde limonade die ze hier als bier serveren. Maar toch: afgelopen dinsdag stond ik op met een kater. Een houten kop, een maag die niet helemaal weet wat ze wil. Er zat maar een iets op: een frisse duik in de oceaan, en de rest van de middag als een aangespoelde walrus met een anderhalve literfles water in de aanslag liggen opdrogen op het strand. Rio is niet alleen een heerlijke stad als het op feesten aankomt, ook een dagje de alcohol uitzweten valt hier reuze mee.

Ook een dagje de alcohol uitzweten valt hier reuze mee


“Ik heb mij laten gaan”

Ik geef toe: ik heb mij laten gaan nadat Brazilië zich afgelopen week kwalificeerde voor de achtste finales. Ik heb iets te veel biertjes gedronken. Echt lekker zijn ze nochtans niet. De Brazilianen drinken haast uitsluitend slappe pils, doorgaans volgens een Duits recept gebrouwen. De meeste merken zijn dan ook voor elkaar inwisselbaar. Een straffe die blind Brahma, Antarctica en Sköl van elkaar weet te onderscheiden. Dat is geen toeval: hoewel ooit van elkaar naar het leven staande concurrenten zitten ze tegenwoordig allemaal in de portefeuille van Ambev of AB Inbev, de Braziliaanse brouwerijgroep die enkele jaren ook het Leuvense Interbrew (Stella Artois) kocht.

“IJskoud omdat je anders merkt dat het geen smaak heeft”

Wat voor bier er geserveerd wordt, doet er voor de meeste Brazilianen dan ook niet toe, als het maar ijskoud is. Het is niet uitzonderlijk dat er nog ijs in het bier zit wanneer je het inschenkt. “Alle bier is hier zo koud omdat je anders zou merken dat het geen smaak heeft”, liet een buurvrouw zich ontvallen over het lokale gerstenat, waarna ze nog een Antarctica uit de koelkast viste.

Ook een dagje de alcohol uitzweten valt hier reuze mee


Gelukkig is het niet allemaal kommer en kwel. Ambev maakt ook Bohemia – Duitser kan haast niet – dat eigenlijk best wel lekker is, net als het bijzonder populaire Itaipava, dat door een kleinere speler op de markt wordt gebracht. Ook Devassa is het vermelden waard, al is dat vooral omdat ze met een vrouw in vintage badkledij met voorsprong het mooiste logo hebben.

Kap géén spuitwater in een caipirinha

En caipirinha, hoor ik u denken? Wel, de beroemde cocktail met cachaça, suiker, ijs en limoen drinken de Brazilianen quasi enkel op feestjes. Ik proefde al varianten met aardbei, kiwi en passievrucht. En vooral géén spuitwater. Het is mij een raadsel waarom dat daar in België altijd wordt bij gekapt.

Oh. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de kwalificatie absoluut een feest was. En dat dus ook de cachaça rijkelijk vloeide. Puur. Misschien had ik mijn kater toch niet van die waterige pils…

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier