Onze man in China: “Zou zo’n hoog flatgebouw niets zijn voor in Heuvelland?”

Jeroen Laseure

Met Krant van West-Vlaanderen gaan we een week mee in het spoor van vier Westhoekburgemeesters die op uitnodiging van de ambassade een reis maken naar China. Elke dag verschijnt een blog op KW.be en het uitgebreide verslag van de reis volgt later ook in de krant.

Afspreken doen we zondagmorgen om 8.30 uur aan het station van Ieper, het middelpunt tussen Poperinge, Heuvelland, Lo-Reninge en Diksmuide. Daar komt een taxi ons oppikken voor een rit van anderhalf uur naar de luchthaven van Zaventem. In normale omstandigheden, want net die ochtend valt de eerste sneeuw van het jaar met bakken uit de lucht. Al snel volgt een berichtje van Christof Dejaegher: ‘iets later door sneeuwval’. Het zal uiteindelijk 8.45 uur zijn als we vertrekken in Ieper en al snel wordt duidelijk dat we de deadline van 10 uur in Zaventem niet zullen halen. De sneeuwpret op de weg, weet u wel. Niet getreurd: ons vliegtuig staat pas gepland om 12.20 uur, we hebben we nog wat tijd. In de auto blijkt dat we met enkele China-deskundigen zitten. Marc Lewyllie reisde al drie keer door het land en Lies Laridon was twee maanden geleden nog maar in Shanghai en Guangzou met de West-Vlaamse hogescholen.

Onze man in China:

Het zal uiteindelijk 10.30 uur worden en in Zavetem komt reisleider Guy Hallet, medewerker van minister van Staat Jaak Gabriëls ons tegemoet. Hij begeleidt ons vlot door de incheckbalie en de beveiligingssystemen. Heuvellandburgemeester Marc Lewyllie lijkt even thuis te moeten blijven, maar uiteindelijk slaagt het elektronische systeem erin om zijn reispas te scannen. Dat leidt tot wat hilariteit bij de andere burgemeesters. In de gate krijgen we al snel slecht nieuws: de luchthaven wordt gesloten door de sneeuwval. We zien de bui dan al hangen – letterlijk zelfs – en besluiten iets te gaan eten. In de bar lopen we bekend volk tegen het lijf. Toevallig reist deze week ook een delegatie van de Kamer af naar China, onder wie Bruggeling Franky Demon, Roeselarenaar Brecht Vermeulen en oud-minister Monica De Koninck. De ontmoeting is hartelijk en Brecht Vermeulen brengt ons de laatste nieuwtjes bij over communicatie in China. “Whatsapp, Facebook, Instagram… vergeet het maar. Onderling communiceren doen jullie het best met de app WeChat.” Waarna de theorie wordt omgezet in de praktijk.

Onze man in China:

Even na 13 uur krijgen we bericht dat we mogen instappen op het vliegtuig van Hainan Airlines. De vertraging lijkt goed mee te vallen, al zal het uiteindelijk tot na 15 uur duren voor we kunnen opstijgen. Christof Dejaegher moet tevreden zijn met een plaatsje ver weg van de andere burgemeesters, maar dat laat hij niet aan z’n hart komen. Het grootste deel van de vlucht, die 9,5 uur duurt, brengt hij door in dromenland. Ook Lode Morlion en Marc Lewyllie genieten van een slaapje, Lies Laridon gaat echter een lange nacht tegemoet. Muziek, een film, een spelletje Tetris, het passeert allemaal de revue.

Onze man in China:

Uiteindelijk landen we om 7.35 uur plaatselijke tijd in Beijing. Ook hier verloopt het in- en uitchecken van valiezen en bij de veiligheidsdiensten heel vlot. Weliswaar met het nodige duw- en trekwerk in de rij, maar daar hoort er hier bij, blijkbaar. Nadien worden we meteen ontvangen in een bijzaaltje van de luchthaven, als ware vips. We krijgen een koffietje aangeboden en mogen even op adem komen. Daarna brengt de taxi ons naar het hotel.

Onze man in China:

Onderweg krijgen we de eerste indrukken van China. Het drukke verkeer en de enorme gebouwen vallen meteen op. “Marc, zou zo’n groot appartementsgebouw niets zijn voor in Heuvelland?”, grapt Christof Dejaegher. “Jullie willen toch meer inwoners aantrekken en de Vlaamse Bouwmeester heeft de betonstop ingevoerd.” Marc Lewyllie pikt in: “Op de Dries in Kemmel is nog wat plaat vrij.”

Onze man in China:

Deze namiddag staat nog een bezoek op de agenda aan de Chinese muur en vanavond worden we verwacht op een banket van de viceminister van Buitenlandse Zaken, samen met de Belgische ambassadeur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier