“Ontspruit de toekomst van ons profvoetbal uit een Roeselaarse hersenpan ?”

© VDB
Wouter Vander Stricht

Johan Plancke, CEO bij KSV Roeselare, heeft het zoveelste plan voor een competitiehervorming van ons profvoetbal ingediend. En dit keer lijkt het kans op slagen te hebben, temeer ook de eersteklassers niet op voorhand afknappen op een voorstel dat uit tweede klasse komt. Ook Joseph Allijns, voorzitter van KV Kortrijk en een prominent figuur in bondsmiddens, heeft er zijn steun aan toegezegd.

Waar tweede klasse vroeger het vagevuur was, blijkt het nu zelfs voor sommigen de hel. Veel clubs bloeden er letterlijk dood, actie is daar inderdaad broodnodig. Een land als België, in feite een schort groot, telt momenteel 34 clubs in eerste en tweede klasse samen. Te veel, het moet met minder ! Sommigen onder hen gooiden al – zij het omdat ze geen licentie kregen – gedeeltelijk de handdoek. In derde klasse zijn er dit jaar nauwelijks een handvol die een licentie voor tweede aanvragen, de vraag is daar hoe die eindroinde er zal uitzien…

Twee klasse met acht ploegen en twee kampioenen

KSVR-man Johan Plancke zette zich zelf achter de schrijftafel en kwam tot een voorstel dat we hier even kort voor u samenvatten. Van 34 naar 24 clubs waarvan 16 in eerste en 8 in tweede klasse. In eerste klasse blijft play-off 1 hetzelfde, de beste zes ploegen strijden om de titel. Play-off 3 wordt geschrapt, de 16de (de laatste dus) zakt naar tweede.

De verandering zit hem vooral in play-off 2 en in tweede klasse. In tweede klasse zouden er dus nog 8 ploegen resten. Die zouden twee maal naeen een competitie afwerken. Nadat ze elkaar een eerste keer twee maal ontmoet hebben, dus 14 speeldagen, volgt nogmaals dezelfde competitieformule. Dat levert dan twee kampioenen op, die strijden dan tegen elkaar om de titel en het rechtstreekse ticket naar eerste klasse. De nummers twee, drie en vier (van beide competities samengeteld) in tweede klasse nemen het dan op tegen de negen resterende ploegen uit eerst klasse op in play-off 2.

Voordeel voor eersteklassers : slechts één daler

Waarom zijn de eersteklassers nu eventueel gewonnen voor dit project ? Simpel, enkel de hekkensluiter zakt uit eerste klasse. Dus wie altijd bovenin speelt hoeft zich geen zorgen te maken, de staartploegen hebben wat minder besognes.

Er zou dus ook naar een gesloten structuur gestreefd worden. In tweede klasse zou het minimale budget 2,5 miljoen euro bedragen, met dien verstande dat een van de voorwaarden van dit voorstel is dat de tweedeklasser een (iets) grotere hap uit het tv-contract krijgen.

Maar er rijzen dan nog wat vragen uiteraard. Wat met die vier tweedeklassers die play-off 2 niet halen, die zouden al in maart met hun vingers zitten draaien. De drie tweedeklassers die PO2 wel haalden, zullen kunnen meestrijden om de winst en dus een Europees ticket. Maar zonder Europese licentie, laat staan een stadion dat Europees voetbal aankan.

En de West-Vlaamse ploegen ?

En wat met onze West-Vlaamse ploegen. We tellen vijf eersteklassers en als VV Coxyde straks promoveert ook twee tweedeklassers. Laat ons er nu eens van uitgaan dat de kustploeg niet tot die 24 profclubs zal behoren. Dan zullen ze nog voor een jaartje kunnen genieten van hun status als tweedeklasser, want de bedoeling is dat het voorstel ingang vindt in het seizoen 2016-2017. Maar zal KSV Roeselare ‘de cut’ wel halen. Financieel heeft de club – ook de andere tweedeklassers overigens – het zeker niet makkelijk. Grote voordeel is natuurlijk dat er op Schiervelde een accommodatie is die zich meteen leent voor eersteklassevoetbal.

West-Vlaanderen is altijd al een toonaangevende provincie geweest is ons nationaal voetbal, maar met 6 op de 24 ploegen – één vierde dus – binnen het profvoetbal, mangelt er toch wel iets aan de geografische verdeling. Niet dat we ons daar in West-Vlaanderen druk moeten om maken, maar is het wel gezond dat er één vierde van de ploegen op West-Vlaams grondgebied speelt, en misschien drie of vier over de taalgrens.

Eind deze week wordt er dit voorstel bediscussieerd door de betrokkenen. Een daling van het aantal clubs in het profvoetbal in essentieel. Maar of er nu ook een meerderheid zal gevonden worden voor dit voorstel, blijft de vraag. Probleem is dat korte termijn en eigenbelang haast altijd de doorslag geven in zo’n beslissingen en we hebben nu eens een besluit nodig in het belang op lange termijn van ons voetbal !