Mogen we voortaan alles wat rechters niet bestraffen?

Foto iStock.
Jan Gheysen
Jan Gheysen Opiniërend hoofdredacteur

Bellen met een gsm tussen schouder en nek terwijl je een auto aan het besturen bent, mag. Dat heeft een rechter in Veurne beslist. Maar is dat vonnis een vrijgeleide om op die manier bellend te rijden? Neen, vinden wij.

Het is niet dat wij het vonnis van de rechter in twijfel trekken. De man of vrouw is vermoedelijk oud en zeker wijs genoeg om daarover te oordelen zoals het hoort. Daarvoor is hij of zij rechter. De vraag is of dat vonnis ons een vrijgeleide geeft om voortaan op die manier te gaan bellen als we met de wagen rijden. Moeten we alles kunnen en mogen wat een rechter niet beteugelt?

Moeten we alles kunnen en mogen wat een rechter niet beteugelt?

Neen zeggen wij. En al zeker niet bellen op zo’n lamlendige manier. De vrouw die voor de rechter verscheen omdat ze rijdend aan het bellen was, hield de beide handen op het stuur, zoals de wet dat blijkbaar voorschrijft. Dat die telefoon niet zomaar tussen haar schouder en nek gevlogen is, laten we even buiten beschouwing. Maar de houding alleen al, de concentratie die zo’n houding vergt, maakt dat de aandacht voor het rijden daaronder heeft te lijden. Ook al kan die vrouw een krak zijn in het multitasken, de houding hindert in geval van nood haar snelle reflexen. Ga het maar eens na, aan uw bureau, in de fauteuil thuis of aan de keukentafel…

Bovendien is de kans niet gering – we hebben het hier aan onze bureau geprobeerd en jawel – dat het telefoontoestel ineens losfloept uit die krampachtige nek-schouder-greep. Hier op kantoor vergde het weinig moeite om het toestel op te rapen, maar als hij in de wagen tussen de stoel en de middenconsole raakt, dan… tja, wat dan?

Mensen geven een fortuin uit aan auto’s en telefoons. Dat ze het daarbij vertikken om nog een klein extraatje uit te geven om heel comfortabel én vooral heel veilig handsfree te bellen, begrijpen wij totaal niet. Tussen haakjes – als we met de stembediening van onze handsfree-installatie werken, brengen we nog altijd, denkbeeldig, een warme groet aan het ter ziele gegane L&H en vloeken we – binnensmonds – op de Amerikanen die met de L&H-techniek zijn gaan lopen – maar dat dus, zoals we al zeiden, tussen haakjes.

We bellen niet, tenzij handsfree, uit respect voor onszelf en voor de andere weggebruikers

Foto iStock
Foto iStock

We bellen niet, tenzij handsfree, uit respect voor onszelf en voor de andere weggebruikers. En niet omdat het niet mag of omdat het zou kunnen beteugeld worden. We willen niemand – noch onszelf, noch anderen – nodeloos in gevaar brengen en mijden ook elk risico daartoe. Dat, mevrouw de mutitaskende belster, dát had u er moeten van weerhouden om zo krampachtig te bellen. Wij respecteren het vonnis van de rechter, maar laten niet na om er u hier op te wijzen dat u van ons geen applaus krijgt voor uw juridische spitsvondigheid. Integendeel, u maakt ons niet alleen boos, u stemt ons ook droevig. Als het belang van een mensenleven ondergeschikt is aan een van telefoongesprekje, dan zijn wij hier en nu uitgepraat…

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier