“Minstens één, maximaal drie gouden medaille(s) in Tabor”

© KRANT VAN WEST-VLAANDEREN
Tom Vandenbussche

Dit weekend is het eindelijk zover: het WK veldrijden in Tabor. Vijf West-Vlamingen verschijnen aan de start en de medailleambities zijn niet min. Onze pronostiek: één gouden medaille is (bijna) een zekerheid, drie (!) regenboogtruien een (reële) droom.

Met Eli Iserbyt tellen we de topfavoriet bij uitstek bij de juniores. Als je dit seizoen nog maar één cross niet gewonnen hebt, mag je met slecht één doelstelling naar de Bohemen afreizen: goud. Dat weten Eli en zijn entourage ook. Een bevroren, spekgladde ondergrond of een modderpoel, de Bavikhovenaar heeft geen schrik en hoeft op dat parcours in principe niemand te vrezen.

Voor Alessio Dhoore uit Assebroek wordt het wel afwachten. Bij temperaturen onder het vriespunt is de ploegmaat van Iserbyt bij Young Telenet-Fidea in zijn element en is een herhaling van zijn 8ste plaats (2de eerstejaars !) op het EK voor herhaling vatbaar. Groot vraagteken bij Alessio: hoe staat het met de conditie? De resultaten gingen in de loop van januari eerder in dalende lijn. Of piekte hij specfiek naar 31 januari? Johan Museeuw, zijn leraar aan de wielerschool in Oostende, speelde op training afgelopen week alleszins voor derny. We zijn benieuwd…

© KRANT VAN WEST-VLAANDEREN


© KRANT VAN WEST-VLAANDEREN

Bij de beloften zitten we met een ander groot vraagteken: Michael Vanthourenhout uit Wingene. De jongere broer van Dieter – niet geselecteerd, maar wel aanwezig in Tabor – pakte vorig jaar al zilver, maar heeft het niet zo voor sneeuwomlopen. Volgens de laatste berichten zou er zich echter een mooi modderlaagje gevormd hebben. Spek naar de bek van de jongste Vanthourenhout. In dat geval zal topfavoriet Laurens Sweeck een méér dan te duchten protagonist aan de speelse West-Vlaming hebben.

© KRANT VAN WEST-VLAANDEREN


© KRANT VAN WEST-VLAANDEREN

Ten slotte zijn er zondagnamiddag bij de profs nog Klaas Vantornout en Gianni Vermeersch. De eerste, kersvers Belgisch kampioen, mag zijn seizoen meer dan geslaagd noemen. Niets hoeft nog, wat ervoor zorgt dat Klaas – specialist in het toewerken naar grote afspraken – zonder enige druk aan de start zal verschijnen. Net zoals bij Michael Vanthourenhout hoopt Klaas op een laagje modder. Benieuwd wat er dan allemaal mogelijk is… Bij winst mogen we ons alleszins weer opmaken voor een week waarin de nationale pers weer voldoende discutabel leesvoer zal aanbieden, maar dat zal Klaas worst wezen.


© KRANT VAN WEST-VLAANDEREN

Gianni ten slotte heeft iets met Tabor. Daar reed hij vijf jaar geleden als junior bijna naar de regenboogtrui. Een herhaling van dat scenario lijkt onmogelijk, maar je weet maar nooit. Twee weken geleden, daags na de cross in Zonnebeke, ging de Klerkenaar ondanks de aanhoudende sneeuwbuien buiten trainen. Zonder handschoenen… Het typeert de ambitie en motivatie waarmee Vermeerschke – sinds vorige zondag gewoon Vermeersch, volgens bondscoach Rudy De Bie – dezer dagen rondtoert. Op een WK is veel mogelijk. Dus ook een stunt van Gianni.

© KRANT VAN WEST-VLAANDEREN


© KRANT VAN WEST-VLAANDEREN

Eén medaille? Twee? Drie? Of zelfs vier? Alles kan in Tabor. Het antwoord kennen we zondag iets na 15 uur Belgische tijd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier