Met Dennis van Wijk kiest Cercle Brugge voor een stijlbreuk

© VDB
Olivier Volckaert

Cercle Brugge nam woensdag zoals verwacht afscheid van trainer Arnar Vidarsson. De Vereniging rekent nu op de kwaliteiten van Dennis van Wijk om in eerste klasse te blijven.

Frederik Vanderbiest kan weer lachen. De KVO-trainer is opnieuw de jongste trainer van de Jupiler Pro League na het ontslag van Arnar Vidarsson. Die laatste beleefde trouwens een weinig benijdenswaardige 37ste verjaardag zondag. Op twee minuten van het behoud, maar dan black-out, een doldwaze ommekeer en weg was zekerheid over eerste klasse en job.

De IJslander deed de voorbije maanden nochtans goeie zaken voor Cercle. Hij durfde het aan om enkele talentvolle jongeren kansen te geven en bleef altijd positief. Maar als de punten niet komen, dan betaalt de trainer het gelag.

Met Vidarsson koos het Cerclebestuur enkele maanden geleden trouwens niet voor een stijlbreuk, hoogstens een milde koersverandering. Als T2 stond hij erg dicht bij zijn voorganger Lorenzo Staelens en als T1 slaagde hij er nooit in om het roer volledig om te gooien, ook al verklaarde hij bij zijn aanstelling “te weten waar het probleem lag”. Een quote die hem erg kwalijk werd genomen.

Dennis van Wijk dus. Eindrondespecialist, al verloor hij in 2002 eens een eindronde met Cercle Brugge. Noem hem gerust Dennis van Wijk 2.0, want hij was al eens aan de slag bij Cercle Brugge. De opdracht voor de ingeweken Nederlander is simpel : Cercle in eerste houden. En daarvoor zal hij wél moeten zorgen voor een stijlbreuk. Cercle Brugge liet het de laatste weken telkens afweten in de slotfase, overmand door druk. Voetballen kunnen ze zeker, Van Wijk moet de jonge groep van Cercle vooral opportunisme bijbrengen. Plus : Cercle heeft nood aan scorend vermogen. Neem Junior Kabananga weg (en zijn goals, assists en uitgelokte strafschoppen) en Cercle was enkele weken geleden al een vogel voor de kat.