Marke-Webis haalt Optima Lendelede van een wolk

© VDB
Wouter Vander Stricht

Optima Lendelede – laat deze titel je niet misleiden, het gaat er nog altijd voortreffelijk – werd even hardhandig uit een mooie droom gehaald. De 0-3 nederlaag tegen Marke-Webis werd de dag nadien meteen naar de vergetelheid geserveerd met een 0-3 zege in de halve finale van de beker op het veld van Rembert Torhout.

Vijf teams, één familie. Waar hebben we zoiets gelijkaardig nog gehoord. Bij VT Optima Lendelede wordt de sterspeler van de eerste ploeg niet met meer egards behandeld dat de youngsters van de derde damesploeg.

Qua ledenaantal staan ze al op plek twee. Enkel Bevo Roeselare moeten ze laten voorgaan. Bevo doet het enkel met meisjes en dames, bij Optima Lendelede hebben ze zowel een heren- als damestak. Al ervaart de club daar – net als de rest van de volleygoegemeente – dat het makkelijker is om sporters zonder Y-chromosoom naar de sport te lokken.

Boulevard voorsprong

Het volleybal leeft in Lendelede. En ook de gemeente, met dik 5.000 inwoners, stapt er in mee. Op Steuren Ambacht verrees een uitbouw van de sporthal waarbij rekening werd gehouden met de specifieke volleybaleisen. Geen Schiervelde uiteraard, maar de zaal mag er wezen.

Ook sportief gaat het de club momenteel voor de wind. De Dames A gaan aan de leiding in eerste divisie. Nog maar één puntje ging verloren, tegen eerste achtervolger VKt Torhout. Samen hebben ze geen straat, maar een boulevard voorsprong op de rest van de reeks. Lendelede moet nog naar Torhout, maar het staat nu al vast dat deze twee ploegen zullen uitmaken wie er volgend jaar een plaats in Liga B inneemt. Daar heeft onze provincie momenteel geen vertegenwoordiger. Hermes Volley Oostende in Liga A en daarna de leegte. Lendelede wil die maar al te graag invullen.

Nu al top in West-Vlaanderen

De Heren A spelen al in Liga B, aan de top. Toen ze twee jaar geleden kampioen speelden, weigerden ze de promotie omdat die op dat moment zelfmoord zou betekenen. Nu de zaken daar anders liggen en de voorwaarden om in Liga A uit te komen versoepeld lijken, zegt de club van voorzitter Jo Viaene niet bij voorbaat neen tegen een promotie. Maar dan moet uiteraard eerst nog leider GHA Zoersel bijgebeend worden. Zij komen op 7 maart op bezoek naar Lendelede.

Maar de nederlaag van afgelopen weekend tegen Marke-Webis past natuurlijk niet in dat plan. Nu moet men wachten op de steek die Zoersel laat vallen. De spelers hadden de supporters uitgedaagd om met 350 supporters op post te zijn, dat lukte net niet, maar het was wel een hart onder de riem van de hele club. Lendelede is op weg om qua ledenaantal de grootste ploeg van de provincie te worden, en nu al behoren ze zowel met dames als heren tot de West-Vlaamse top.