Louise Carton: zondag outsider op het EK veldlopen

© BELGA
Olivier Volckaert

Zondag komt Louise Carton als outsider aan de start van het EK veldlopen in Italië. Jammer genoeg is ze de enige Belgische vrouw aan de start in het Sardijnse Chia.

In 2015 werd Louise Carton nog Europees kampioene bij de beloften, dit jaar loopt ze voor het eerst bij de ‘groten’, ook al is ze nog jong genoeg om mee te doen bij de beloften en haar titel te verdedigen. Maar eerlijk, wat heeft ze daar nog te winnen? Haar keuze voor de seniorwedstrijd is de goede, ook al komt ze zondag als een van de jongsten aan de startlijn.

Mag Louise Carton dromen van een medaille? Stiekem wel.

Mag ze dromen van een medaille? Stiekem wel. In De Zeewacht van deze week schuift de Oostendse zelf enkele favorieten naar voren: de Turkse met Keniaanse roots Yasemin Can, de Britse Gemma Steel, de Ierse Fionnualla McCormick en de Noorse Karoline Grovdal. Louise plakt er voor zichzelf geen plaats op, maar als uittredend beloftenkampioene heeft ze wel de rol van outsider. Op de CrossCup in Roeselare nam ze de maat van de Roemeense Ancuta Bobocel, vorig jaar vijfde op het EK op 20 seconden van de winnares. In Roeselare was haar achterstand op Louise… op 20 seconden. Maar op zo’n EK hangt veel van de omstandigheden. De vorm van de dag is zo’n cliché. Maar ook: het weer. En hoe ligt de omloop erbij?

Toch een minpuntje aan het EK: de afwezigheid van andere Belgische meisjes bij de seniores. Louise, die steeds beter met de media omgaat, uitte in een interview aan Atletieknieuws haar bezorgdheid. Hoe kan België iets opbouwen als het slechts één loopster stuurt? Oké, de andere meisjes zullen geen top tien halen, maar op een bepaald moet je durven te investeren. De ervaring van zo’n EK kan waardevol zijn voor latere edities waar België misschien wel eens kan scoren in de landenranking. Louise heeft gelijk, dit is een gemiste kans in die zin.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier