Leve de kip, leve het konijn

De kip of het konijn. © grf
Jan Gheysen
Jan Gheysen Opiniërend hoofdredacteur

De bibcampagne van de provincie West-Vlaanderen is geen overbodige luxe

U heeft ze beslist al gezien. De kip of het konijn waarmee de provincie de bibcampagne ‘verbeeldt’. In onze krant of langs de weg. De campagne is geen overbodige luxe. Want de bib is straks niet langer een zekerheid op de gemeente. Ach, zo’n vaart loopt het wel niet, hoorden we toen bekend raakte dat gemeenten vanaf volgend jaar niet langer door de Vlaamse overheid verplicht zijn om een openbare bibliotheek uit te baten. Natuurlijk zal geen enkele gemeente meteen haar bib sluiten en de kans is groot dat er ook op langere termijn niet meteen hele boekencollecties worden uitverkocht.

Maar toch… uit het verleden weten we dat we in zulke omstandigheden best alert blijven. Zo’n campagne helpt ons op dat vlak.

Dat is niet de enige reden waarom we die campagne noodzakelijk vinden. Want ze legt de ware aard van de bib bloot. De bib is niet langer louter een bewaarplaats van boeken – hoe waardevol en noodzakelijk dat ook is. Ze is sinds jaar en dag een informatiecentrum die inwoners met vragen – van welke aard ook – op weg kan helpen naar antwoorden. De bib als kruispunt van diverse disciplines, van ideeënwerelden, van clusters van kennis en wetenschap. Ze is een ontmoetingsplaats waar mensen van ideeën en meningen kunnen verschillen en waar ze kennis en vaardigheden kunnen uitwisselen. Niet louter fysiek, maar ook digitaal.

Een gemeente kan zo’n bib dynamiseren tot een kloppend hart dat wordt gevoed door lokale verenigingen, door clubs, scholen en door het hele culturele veld. Een werk- en ontmoetingsplaats, een levendig ‘wegwijscentrum’, een expositierumte, een leerplek ook en waarom niet – in examentijden- een studiecentrum.

Er zijn weinig gemeentelijke instellingen die zo’n indrukwekkend cv kunnen voorleggen als de bib. Gemeenten die aan die functie twijfelen, voelen zich gegarandeerd niet goed in hun vel. Nee, die campagne vinden wij – zachtjes uitgedrukt – heel nuttig én precies op tijd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier