KV Oostende dreigt zelf ‘Lul van de Week’ te worden

Olivier Neese
Olivier Neese Editieredacteur Brugsch Handelsblad Brugge - Torhout

The Dress hield eind februari de wereld in zijn greep. Dagenlang liep een discussie of een bepaalde jurk nu blauw-zwart of wit-goud was. Iedereen keek naar het kleed en had een mening. Sinds maandag heeft België The Shirt.

Met een Facebook-actie laakte een ouder dat de minst presterende spelertjes van de U13 van KV Oostende een shirt kregen met het opschrift ‘Lul van de Week’, samen met een uit de losse pols getekende penis – duidelijk geen werk van KVO-fan Kamagurka. De reacties op The Shirt waren verdeeld : voor de ene is het blauw-zwart en denigrerend, voor de andere wit-goud en een traditie, een ludiek spelletje.

Omdat we de U13 van KV Oostende niet meteen op de voet volgen en de eventuele onderlinge spanningen en openstaande rekeningen niet kennen, houden we ons bij drie algemene vragen.

Een T-shirt met ‘Lul van de Week’ uitdelen : kan dat?

Bij volwassenen, die deze ‘ludieke traditie’ kunnen plaatsen en relativeren, kan je dit nog begrijpen maar niet bij kinderen. Pedagogisch is het niet te verantwoorden dat een 13-jarige een shirt met dergelijke tekst krijgt. Niet alleen is de terminologie beneden alle peil, het is niet meer dan een vestimentaire schandpaal en het verlaagt de drempel tot pesten. Niet iedereen is de nieuwe Messi. Het is dan aan een trainer om ook de mindere pionnen op sleeptouw te nemen, positief te stimuleren. En een T-shirt met ‘Lul van de Week’ zal niet helpen. Wie vindt dat dit te bepamperend is : hoe zou je reageren als jouw kind straks zo’n shirt aangemeten krijgt? Traditie is nooit een argument. Voeger was het traditie om heksen op een brandstapel te zetten… Het voorstel om het spelletje om te draaien en een ‘Kampioen van de Week’ te nomineren, lijkt een beter alternatief; kinderen zonder klassement laten spelen en niet onderverdelen in ‘goede’ en ‘slechte’ nóg beter.

Komt de reactie tegen het T-shirt te laat?

Al het hele seizoen zou The Shirt een vast ritueel van de donderdagse training bij de U13 geweest zijn. Waarom komt dit nu pas, in het slot van de competitie, naar buiten? Wat hield ouders tegen om daar vroeger, toen misschien andere kinderen dit kregen, op te reageren? Waarom reageerde KV Oostende zelf niet eerder? ‘We wisten het niet’, is het zwakste argument dat de ouders én de club kunnen geven. Dat zou betekenen dat er dit seizoen nog niemand van de ouders of het (jeugd)bestuur van de Pro League-ploeg een training van zijn U13 heeft bijgewoond. Dat lijkt nog slechtere reclame voor de jeugdwerking dan The Shirt zelf en dreigt KV Oostende zelf ‘Lul van de Week’ te worden.

Is ontslag de juiste reactie op dit incident?

Ontslag! Buiten! Ophoepelen! Nuance lijkt niet meer van deze tijd. Als er tegenwoordig iets gebeurt, wordt meteen de zwaarste straf geëist. Opgehitst door reacties via sociale media liet KV Oostende zich vangen om maandagmiddag dezelfde stoere taal te spreken en meteen harde actie te ondernemen, zonder vooraf de trainer te horen, te luisteren naar eventuele onderliggende vetes, het zoeken van oplossingen. Dinsdagmiddag krabbelde de club al een beetje terug door mee te delen dat het ‘alle partijen zal horen en vervolgens bijkomende beslissingen nemen en mededelingen doen’. Hoe dan ook zijn er in dit verhaal alleen maar verliezers : jeugdspelers die The Shirt moesten dragen, een jeugdtrainer die verbrand lijkt en een club die imagoschade opliep.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier