KV Kortrijk heeft iets met ‘rare figuren’ aan het hoofd van de club

© BELGA
Christof Decraene

Gisterenavond, voor de partij tegen Anderlecht, werd de nieuwe eigenaar Vincent Tan aan de pers voorgesteld. Wat later maakte hij, luid toegejuicht door de KVK-aanhang nota bene, zijn opwachting in het Guldensporenstadion.

De scepsis die er heerste omtrent de figuur Vincent Tan blijft wel bij de supporters van rood-wit, maar het geloof is evenzeer aanwezig dat hij de club kan helpen uitbouwen.

Eigenlijk is het best opvallend: sinds het faillissement in 2001 heeft er altijd wel een – op een of andere manier – excentriekeling aan het hoofd van KV Kortrijk gestaan. Eerst was er lange tijd Jean-Marc De Gryse, man die zich zelden in het grote publiek vertoonde en zonder pardon om het even wie zijn wil oplegde en aan de kant schoof indien hij/zij zijn gedachtegoed niet volgde. Na zijn overlijden op 1 januari 2012 kwam zijn broer Vincent aan het hoofd: een koele, beredeneerde zakenman zonder affiniteit met het voetbal. Hij verklaarde meermaals snel af te willen van die aandelen, omdat de voetbalwereld niet ‘zijn’ wereld was. En nu dus een excentrieke zakenman uit Maleisië. Alhoewel: er was bij zowat iedereen wat voorbehoud bij zijn aanstelling gezien zijn verleden en zijn daden bij de andere voetbalclubs waarvan hij eigenaar is. Maar tijdens de persvoorstelling kwam Tan wel als een heel gemoedelijke persoon over. Voor een man wiens vermogen wordt geschat op zo’n 1,1 miljard euro zelfs vrij ‘gewoon’.

Hij antwoordde ook op elke vraag, ging geen enkel item uit de weg. Ofwel was hij door de club goed gebrieft, ofwel had hij zich uitermate goed geïnformeerd. Zelfs Europarlementslid Ivo Belet, die vragen had gesteld bij zijn komst naar een Belgische voetbalclub, kreeg een veeg uit de pan. Maar ook al antwoordde Vincent Tan op elke vraag, hij liet het achterste van zijn tong niet zien. Zal hij extra geld in de club investeren? Komt er een nieuw stadion? Die onduidelijkheid blijft. Misschien, zo luidde het, al voegde hij er meteen aan toe dat KV Kortrijk een grote toekomst te wachten staat. Waarmee hij de speculaties weer wat voedde. Een ding is zeker: de clubkleuren wijzigen niet. En ook het huidige bestuur blijft aan, maar blijven zij dezelfde macht behouden? De nieuwe eigenaar voegt in elk geval wel meteen twee tot drie van zijn mensen aan dat bestuur toe. Vincent Tan zelf hoort daar niet bij. Voorlopig toch niet. Alhoewel: bij het begin van de persvoorstelling ging hij op de stoel zitten waarbij het kaartje ‘chairman’ stond. Een vingerwijzing?

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier