KV Kortrijk bewaarde zijn beste spel voor de derby in Waregem

© BELGA
Tom Van Houtte

Dé Zuid-West-Vlaamse burenstrijd eindigde zondagavond op een remise en daar mocht naar ons gevoel vooral Zulte Waregem tevreden mee zijn. Essevee won een punt, KV Kortrijk verloor er in de slotfase twee die van kapitaal belang kunnen zijn in de strijd om play-off 1.

Onze collega die KVK volgt was het vorige week vrijdag, na het miraculeuze 1-1-gelijkspel van de Kerels tegen Anderlecht, zeker: “Zulte Waregem heeft zondagavond niets te vrezen. Aanvallend stelt Kortrijk amper iets voor en ik wil nog wel eens zien of de verdediging zonder sterkhouder Benoit Poulain opnieuw standhoudt.”

‘Thanis’ Papazoglou

We snorden snel eens de statistieken van KVK op verplaatsing op: 4 op 18 waarbij het dan nog met een serieuze portie geluk aan de nederlaag ontsnapte bij hekkensluiter Westerlo… Maar zie, Kortrijk had zijn beste prestatie netjes voor de altijd beladen derby bewaard. Het spel van de bezoekers was bij vlagen een verademing: direct voetbal, veel passie en duelkracht en KVK toonde zich zoals wel vaker levensgevaarlijk op stilstaande fasen. Absolute exponent van zoveel stootkracht: spits Papazoglou – wist die voor gisteren eigenlijk Waregem liggen? De Griek wrong enkele wenkende kansen onbeholpen de nek om, maar leverde wel twee assists, door evenveel keer het leer gepast met het hoofd te verlengen voor een aansluitende ploeggenoot. Geloof ons vrij: mocht ‘Thanis’ ook het torinstinct hebben om 15 doelpunten per seizoen binnen te rammen, dan speelde hij niet bij KV Kortrijk.

Vraagtekens bij Sami

Misschien hadden wedstrijd en scoreverloop er totaal anders uitgezien had Mbaye Leye in de aanvangsfase, oog in oog met een hoop steengruis, zijn strafschop niet gemist. Nu is trouwens al duidelijk dat in vier maanden een tribune bouwen én gebruiksklaar krijgen voor play-off 1 voor Essevee een veel grotere uitdaging wordt dan zich in de top zes parkeren.

Soit, coach Francky Dury wijt de aanhoudende wisselvalligheid van zijn ploeg vooral aan een gebrek aan defensieve scherpte. Waar Zulte Waregem samen met KV Oostende en Club Brugge de kroon spant inzake het aantal gescoorde doelpunten (27 stuks), doet de Esseveeverdediging met 22 tegengoals nauwelijks beter dan de defensie van OHL, voorlaatste in de stand. Centraal haalt de Congolese routinier Joël Sami ondanks zijn jarenlange ervaring in de Ligue 1 in geen lichtjaren het niveau van zijn ‘copain’ Abou Diallo. Sami is misschien wel de leider en regulator die Essevee in zijn afweer nodig had, maar bij zijn pure sportieve meerwaarde kan je grote vraagtekens plaatsen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier