Koksijde stevent af op de titel, KFC Izegem wacht nog een lange degradatiestrijd

© VDB
Wouter Vander Stricht

VV Coxyde stevent na zege tegen Torhout af op de titel, KFC Izegem moet zich serieuze degradatiezorgen beginnen maken. Winkel Sport en FC Gullegem deden uitstekende zaak en zijn vlot op weg naar de redding.

Derde klasse A. Lang geleden dat er nog eens vijf West-Vlaamse ploegen in die reeks aantraden. Dit seizoen is dat het geval en er wordt aardig voetbal geserveerd. Maar dat was niet het geval in de derby tussen Winkel Sport en KFC Izegem. Winkel wilde koste wat kost de drie punten thuis houden na een 3 op 18, KFC Izegem had vooropgesteld de helft van de nog resterende 13 wedstrijden te winnen. De thuisploeg trok aan het langste eind en is op weg naar het behoud. De dorpsclub komt voor het eerst in de geschiedenis uit in derde klasse, het versterkte zich ook deftig en zal dit jaar zo goed als zeker in de middenmoot eindigen. Buur KFC Izegem heeft een langere traditie in de hogere nationale reeksen. Maar de jongste jaren toonde het zich een liftploeg tussen derde en vierde klasse, vorig jaar werd het behoud ook maar nipt gerealiseerd. Met Frederik Boi (die na de wedstrijd zich naar de Brugse derby spoedde om daar gehuldigd te worden) en Marijn Vandewalle (KSV Roeselare) kreeg de Izegemse kern wel een kwaliteitsinjectie. Maar die blijkt onvoldoende om de smalle kern naar een (veel) hoger niveau te tillen. Het worden nog een wekenlange degradatiestrijd voor de Izegemnaars.

Ook aan de Westkust stond nog een West-Vlaamse derby op de voetbalagenda. De beste aanval (VV Coxyde, zelfs na de 16 doelpunten van SK Deinze afgelopen weekend) tegen de beste defensie (KM Torhout). Na twee minuten werd Torhoutenaar Goddeeris al de laan uitgestuurd, maar niettemin slaagden de jongens van Frank Bruyneel er in om het de thuisploeg lastig te maken. De Koksijdenaars hielden de drie punten thuis en lijken op weg naar de titel. Het ziet er naar uit dat ze ook een licentie voor tweede klasse zullen aanvragen. Een serieuze investering, niet enkel voor de club, maar ook voor de gemeente Koksijde. Torhout, de meeste efficiënte club uit de nationale reeksen, stevent op een zorgeloos seizoen af.

En dan is er nog die andere promovendus : FC Gullegem. Zij versloegen hekkensluiter Doornik met 1-0. Gullegem wint de wedstrijd die het moet winnen. Zowel op als naast het veld. Yoeri Flederick tekende bij, Nils Pierre werd aangetrokken en straks komt Bjorn Vandaele weer in aanmerking voor een selectie. Het ziet er rooskleurig uit voor de rood-witten. Zaterdagavond trekken ze naar de derby op het veld van KM Torhout, opnieuw een leuke affiche.