Klagende boeren: terecht of onterecht?

© BELGA
Philippe Verhaest

Het is te warm. Het is te koud. Het is te droog. Het is te nat. Dit zijn – volgens de clichés – de vier steekzinnen waaruit de (West-)Vlaamse landbouwer kiest om zijn gemoedstoestand te omschrijven.

Nu trekken onze landbouwers stevig aan de alarmbel, want hun akkers liggen er kurkdroog bij. “De Sahara is momenteel een oase, vergeleken met mijn velden”, liet een bevriende boer zich onlangs ontvallen. Wel, beste lezer, deze keer hebben onze agro-experts overschot van gelijk en nagelen ze met recht en reden de weergoden aan de schandpaal. Iedereen die een beetje van een moestuin onderhoudt, weet het al langer dan vandaag. Het is veel te droog. ‘Hobbyboeren’ kunnen dit tekort opvangen door snel-snel wat water te geven, maar wie hectares vol gewassen te onderhouden heeft, baadt dezer dagen in het angstzweet. Het neerslagtekort is ondertussen tot 200 liter per vierkante meter opgelopen. Twééhonderd. Voor de visualisten onder ons: dat zijn tien volle emmers water.

Reken er al maar op dat je gemiddeld pakje friet ook iets meer zal kosten

De aardappeloogst zal dit seizoen sowieso al aan de lage kant liggen en dat zullen we voelen in onze portefeuille. Niet enkel zal een zak aardappelen duurder worden, reken er nu al maar op dat je gemiddeld pakje friet en frikandel bij je favoriete frituur ook iets meer zal kosten.

Klagende boeren: terecht of onterecht?

En dat brengt ons naadloos bij het tweede grote probleem dat de landbouwers anno 2015 moeten trotseren: hun gezwoeg op het veld krijgt geen loon naar werk. Met de prijs die ze voor hun producten krijgen, kunnen ze amper de kosten dekken. Laat staan investeringen uitvoeren om de toekomst van hun landbouwbedrijf te verzekeren.

Onze boeren klagen, maar dat doen ze volgens ons met gegronde argumenten

Deze week nog trok Roza – een de roze tractor – de West-Vlaamse wegen op om het onevenwicht tussen kosten en baten aan te kaarten. Een ludieke actie die een glimlach op je gelaat tovert, maar ons tegelijk moet laten inzien dat onze landbouwers beter verdienen. Letterlijk. Het zijn immers zij die voor onze dagelijkse portie groenten en vlees zorgen. En met die gedachte in het achterhoofd kan je het de landbouwers amper kwalijk nemen dat ze recent nog enkele wegblokkades optrokken om hun noodkreet te lanceren.

Onze boeren klagen, maar dat doen ze volgens ons met gegronde argumenten. Hou daarom eens halt bij een hoevewinkel in uw buurt. U doet er niet alleen de landbouwer-producent een plezier mee, u krijgt ook nog eens gezonde kost van eigen bodem op uw bord geserveerd!