Je kunt niet met twee hanen op dezelfde mesthoop zitten

© KRANT VAN WEST-VLAANDEREN
Olivier Volckaert

Niet alleen was Rudolf Vanmoerkerke uitvinder van het massatoerisme, ook zette hij het topbasket in België op de kaart. Oostende verliest een groot man.


© KRANT VAN WEST-VLAANDEREN

In 1970 belandde hij door zijn baskettende zonen bij BC Oostende en net als Sunair bouwde hij de basketclub uit tot een absolute topspeler in België. De Oostendse basketclub kreeg ook de naam Sunair en het was onder die naam dat hij in 1979 zijn eerste prijs pakte : de Beker van België. Het was de start van een decennium alleenheerschappij in het Belgische basket. In 1981 pakte Sunair voor het eerst de landstitel, het begin van een onwaarschijnlijke reeks van zes titels.

“Als voorzitter van Sunair heb ik negen titels en tien bekers gepakt, maar de mooiste basketherinnering is een match van mijn zoon Mark toen hij junior was.” Mr. V ten voeten uit…

Zijn rol voor BC Oostende kan niet genoeg onderstreept worden. Hij bouwde de vierdeklasser uit tot dé Belgische topclub en zorgde ervoor dat de club zelfs Europese kaart kwam te staan. Zonder hem zou BC Oostende niet staan waar het vandaag staat.

Wat zorgde voor het succes ? Hard werk. Hij zette zich in voor BC Oostende : met zijn geld en met zijn overgave. En zijn gave als sportbestuurder : hij kende ook écht iets van basket. Hij scoutte zelf spelers, haalde telkenmale sterke Amerikanen naar de kust. Hij werd verweten te veel zijn Sunair te coachen, maar het was gewoon zijn passie en zijn overgave die het haalden op de ratio. Een preses als Mr. V – zo eentje die bijna alles doet – die bestaat tegenwoordig niet meer.

Mister V was een uitmuntend zakenman en een geniale sportbestuurder, maar ook maar een mens. Een familiedrama trof Mr. V ongenadig hard, het tekende hem voor het leven.

In 2001 verliet hij BCO omdat ‘new kid on the block’ Johan Vande Lanotte steeds meer sponsors aanbracht. De reactie van Mr. V ? “Je kunt niet met twee hanen op dezelfde mesthoop zitten.”

Zaterdag speelt zijn BC Oostende de klassieker tegen Spirou Charleroi. Niet in de naar hem genoemde Mr. V-arena, wel in de Sleuyter Arena. Twee jaar geleden kwam hij nog een zeldzame keer naar ‘de’ basket omdat hij gelauwerd werd als ‘icoon’ van BC Oostende. Mr. V werd toen al getrakteerd op een oorverdovend applaus…