“In principe zal het in Richmond van onze juniores moeten komen”

© BELGA
Tom Vandenbussche

Vanaf vandaag tot en met zondag vinden in het Amerikaanse Richmond de wereldkampioenschappen wielrennen op de weg plaats. Negen West-Vlamingen komen in actie. Wat mogen wij van hen verwachten?

Nadat eerder deze week al drie tijdrijders in actie kwamen – Ann-Sophie Duyck (9de) was de enige in de top tien – is het vanaf vandaag de beurt aan de wegrenners. Juniore Fenna Vanhoutte bijt de spits af. Anderhalve maand geleden eindigde de Diksmuidse op haar eerste eerste internationale kampioenschap – het EK op de weg in Tartu – al in de top tien. Kan ze dat herhalen of zelfs verbeteren? Jazeker. Fenna droomt al een tijdje van dit WK, vindt een parcours op haar maat en zal zeker naar deze titelstrijd toegewerkt hebben. In principe eindigt een wereldkampioenschap bij de dames jeugd altijd op een sprint. Benieuwd wat zij vermag.

Deze avond komen ook drie beloften in actie: Benjamin Declercq, Maxime Farazijn en Daan Myngheer. Het is moeilijk te voorspellen wat zij mogen ambiëren. Maxime liet al verstaan dat hij met een positieve noot naar de profs wil overstappen. Hij vind bovendien een parcours dat hem goed moet liggen. Benjamin kende dan weer heel veel tegenslag dit jaar, maar droomt nog altijd van een overstap naar de profs. Bij Topsport Vlaanderen-Baloise is er in in principe nog minstens een plaatsje vrij, zeker nu een andere West-Vlaming, Arthur Vanoverberghe, te horen kreeg dat zijn contract niet verlengd wordt. Daan op zijn beurt werd als reserve opgeroepen en zal vooral in dienst van de anderen moeten rijden.

Weer medaille bij de juniores?

Zaterdag is het de beurt aan de heren juniores, waar we met Stan Dewulf en Aaron Verwilst de tweede en de vierde van het voorbije EK op de weg hebben. Beiden lijken nog altijd over een goed vormpeil te beschikken en mogen – zeker op dat parcours – met ambitie uitkijken naar het wedstrijdverloop.

© BELGA

Zondag ten slotte komen onze heren profs in actie. Sep Vanmarcke zou op basis van het parcours en zijn conditie tot één van de beschermde renners gezien kunnen worden, maar vraag is wat bonscoach Carlo Bomans in petto heeft, met ook nog grote namen als Gilbert, Van Avermaet en Boonen in het Belgische negental. Voor Jens Keukeleire en Nikolas Maes is dan weer een knechtenrol weggelegd.

© BELGA

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier