Ik ga er geen doekjes om winden: dit was voor ons een teleurstelling

Ann-Sophie Duyck
Ann-Sophie Duyck Wielrenster

Wielrenster Ann-Sophie Duyck (Hulste) zit momenteel in Bakoe, waar de allereerste Europese Spelen plaatsvinden. Daar nam ze donderdag deel aan de individuele tijdrit. Zaterdag volgt ook nog de wegrit. Ann-Sophie houdt voor ons een dagboek bij.

Gisteren eindigde ik als zevende in de tijdrit. Ik ga er geen doekjes om winden: dit was voor ons een teleurstelling. Tijdens de opwarming had ik al het gevoel dat het niet helemaal oké zat en dat bleek ook tijdens de wedstrijd zelf. Ik miste de nodige kracht en kwam nooit in mijn ritme. Waar ik in een goede dag vlot door mijn pijngrens kan rijden, lukte dat in deze tijdrit helemaal niet. Zodoende kon ik geen weerstand bieden tegen de strakke wind. Aan het keerpunt lag ik al ver achter de beste tussentijd en dat kon ik in de tweede helft van de race niet meer goedmaken. Een mindere dag is in een tijdrit nu eenmaal altijd fataal. En de sterkste wint.

Waar ik in een goede dag vlot door mijn pijngrens kan rijden, lukte dat in deze tijdrit helemaal niet.

Vandaag stond de verkenning van het wegparcours op het programma. Vanuit het atletendorp vertrokken drie bussen en drie vrachtwagens gevuld met renners en hun materiaal naar het wegparcours dat zich in het hartje van de stad bevindt.

Ik ga er geen doekjes om winden: dit was voor ons een teleurstelling

We leren zo ook een beetje de stad kennen, die vol moderne en indrukwekkende gebouwen staat. Het parcours bevindt zich tussen chique hotels en vlak aan de kust. Voor de verkenning is het parcours twee uur verkeersvrij gemaakt en we rijden in één groot peloton enkele rondjes. Conclusie: een heel pittig parcours dat niet te onderschatten valt.

Ik ga er geen doekjes om winden: dit was voor ons een teleurstelling

Na een vlakke aanloop draait de omloop naar rechts en wordt de weg smal. Daar start ook de klim die de eerste kilometers over kasseien loopt en vervolgens weer overgaat in brede asfalt. Het klimt niet continu: steile stukken worden afgewisseld met plateaus en af en toe een stukje afdaling. We rijden precies in etages omhoog. Eenmaal het hoogste punt bereikt zijn we al voorbij de helft van een rondje. De weg loopt nog even vlak om daarna over heel brede wegen naar de meet te duiken.

Ik ga er geen doekjes om winden: dit was voor ons een teleurstelling

In de eerste rondjes van de wegwedstrijd worden de kasseien gemeden en maakt men gebruik van een brede asfaltklim. In de tweede wedstrijdhelft loopt het parcours hier wel over. Ook op deze omloop zal het een sterke renner zijn die als eerste over de meet komt.

(An-Sophie Duyck)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier