Hulste boven op BK tijdrijden?

© BELGA
Tom Vandenbussche

Op 1 mei 2014 werd in Hooglede-Gits wielergeschiedenis geschreven. Met Ann-Sophie Duyck en Kristof Vandewalle was het Hulste boven op het BK tijdrijden. Herhaalt de geschiedenis zich morgen in Mol-Postel?

Grootste verandering is de wijziging van datum naar de vrijdag voor het BK op de weg, waardoor vooral bij de mannen iets meer renners op de deelnemerslijst zullen staan. Maar een tijdrit liegt nooit en dus trekken Duyck en Vandewalle ook morgen – verandering van datum of niet – als topfavorieten naar een nieuw Belgisch kampioenschap tegen de klok.

Vooral Duyck – opgegroeid in Izegem, wonend in Hulste – lijkt de weg naar een tweede opeenvolgende driekleur geplaveid. Na enkele sterke prestaties tegen de klok wordt algemeen verwacht dat zij en niemand anders er met kop en schouders zal bovenuit steken. Haar tijdrit op de Europese Spelen in Bakoe mag dan wel op een tegenvaller uitgedraaid zijn, zelfs op halve kracht lijkt de renster van Topsport Vlaanderen-Pro Duo-Ridley onaantastbaar. Bovendien heeft ze toegewerkt naar dit BK en zal ze na de mindere prestatie van vorige week op eerherstel belust zijn.

Vierde keer Vandewalle?

Bij de mannen is de situatie iets gecompliceerder. Vandewalle kan voor de vierde opeenvolgende keer ‘s lands beste tijdrijder worden, maar door een val in de Giro en bijbehorende breuk van de middenvinger liep de hardrijder van Trek – opgegroeid in Hulste, wonend in Torhout – veel achterstand op. Zijn heroptreden in de Ster ZLM Toer was geen succes, want schakelen en remmen bleek een probleem. Toch moet Vandewalle in staat geacht worden zijn titel te kunnen verlengen. Ondanks die breuk kon hij zijn specifieke trainingen in functie van een tijdrit afwerken en ook het parcours met lange, rechte wegen is hem op het lijf geschreven.

Hulste boven op BK tijdrijden?
© BELGA

Van West-Vlaamse zijde wordt het ook uitkijken naar Yves Lampaert, Stijn Devolder en Julien Vermote. De eerste is uitstekend op dreef en heeft van dit BK tijdrijden een doel gemaakt. De tweede is in de periode van het BK altijd in vorm en toonde de voorbije week in de Ronde van Zwitserland en Halle-Ingooigem dat er rekening met hem moet worden gehouden. De derde kwam in diezelfde rittenkoers door het Alpenland dan weer ten val en moest opgeven. Afwachten of hij over de volle 100 procent van zijn krachten kan beschikken. Hopelijk wel, want zijn Tourselectie staat op het spel.

Hulste boven op BK tijdrijden?
© BELGA

Hulste boven op BK tijdrijden?
© BELGA

Wat met Ghyselinck?

Ten slotte zijn we ook benieuwd naar wat Jan Ghyselinck vermag. De Pittemnaar heeft een niet al te best eerste deel van het seizoen achter de rug en krijgt met het BK tijdrijden een kans om zijn aanleg voor tijdrijden nog eens te tonen. (TVB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier