“Houd met ruimtelijke argumenten de uitbreiding van het Tieltse slachthuis tegen”

Redactie KW

Maarten Tavernier is provincieraadslid voor Groen.

Sinds de undercoverreportage van Animal Rights waarop gruwelijke beelden van dierenmishandeling te zien waren, staat het Exportslachthuis Tielt nv in het middelpunt van de belangstelling. De verontwaardiging is -terecht- groot en de reacties massaal. 150.000 mensen tekenden al de petitie van de dierenrechtenorganisatie om het slachthuis te sluiten.

Het toeval wil dat er momenteel een Provinciaal Ruimtelijk Uitvoeringsplan (of kortweg RUP) in openbaar onderzoek is om het slachthuis uit te breiden. Het bedrijf heeft de intentie om de capaciteit uit te breiden van 1,5 naar 2,5 miljoen varkens per jaar, een gigantische hoeveelheid. De provincie heeft nog de kans om deze uitbreiding tegen te houden: het plan moet na het openbaar onderzoek definitief vastgesteld worden.

Ik denk niet dat de veelgeplaagde varkensboeren nog vinden dat het bedrijf een positieve bijdrage levert aan hun sector

Hoeveel mensen er ook de petitie van de dierenrechtenorganisaties zullen ondertekenen, dat zal weinig impact hebben. Bezwaren die niets met ruimtelijke ordening te maken hebben, betekenen weinig in zo’n openbaar onderzoek.

Laat mij daarom toe een suggestie te doen voor een argument dat wél ruimtelijk is. En dat was meteen de reden waarom Groen, als enige partij, in de provincieraad dit RUP niet goedkeurde. De uitbreiding van het slachthuis gebeurt deels in ‘herbevestigd agrarisch gebied’. Dat is een vakterm voor landbouwzone die door de Vlaamse overheid de voorbije jaren werd bestempeld als blijvend voor de landbouw bedoeld. De landbouwsector zou er dus rechtszekerheid moeten hebben dat dit niet wordt ingepalmd voor andere bestemmingen. Dat is echter buiten de provincie West-Vlaanderen gerekend, die – niet voor het eerst – bedrijven in zo’n gebied toch wil laten uitbreiden.

Tot voor kort kon je misschien nog argumenteren dat een slachthuis een bijdrage levert aan de landbouw door de gekweekte dieren op te kopen. Ik denk echter niet dat de reeds veelgeplaagde varkensboeren vandaag nog vinden dat het bedrijf een positieve bijdrage levert aan hun sector. Groen is geen grote fan van grootschalige industriële veeteelt, maar je zal als landbouwer maar met de beste bedoelingen je dieren grootbrengen, om ze daar dan zo te zien aan hun einde komen…

Het RUP bevat ook een nieuwe ontsluitingsweg voor het bedrijf, dat de mensen van de Hondstraat moet ontlasten van het zware transport. Maar op basis van het afgeleverde planologisch attest is die weg reeds vergund en uitgevoerd. Gelukkig hoeft de buurt daarom op dat vlak niet mee slachtoffer te zijn als het geplande RUP wordt afgeblazen.

Mochten alle West-Vlamingen die een petitie van een dierenrechtenorganisatie tekenden, en mochten alle boeren die nu mee slachtoffer zijn van de wanpraktijken in het slachthuis, mee bezwaar indienen tegen dit slachthuis met dit ruimtelijk argument, vormt dit een krachtig signaal voor het provinciebestuur om de geplande uitbreiding te blokkeren.

Er is nog tijd tot 7 april via (onder andere) procoro@west-vlaanderen.be. Doen!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier