Hoeveel West-Vlamingen naar de Tour? Eén zekerheid, vijf twijfelgevallen

© BELGA
Tom Vandenbussche

Het kan, maar het is nog niet zeker: zes West-Vlamingen in de Tour de France. En dat is intussen ook al drie decennia geleden.

Let wel: het is nog altijd best mogelijk dat er op zaterdag 3 juli in Utrecht slechts één West-Vlaming op het startpodium van de openingstijdrit zal staan. Sep Vanmarcke (Team LottoNL-Jumbo) mag op zijn beide oren slapen. Robert Gesink, Laurens Ten Dam, Steven Kruijswijk en vooral Wilco Kelderman zijn de troeven voor het algemene klassement, maar voor de speciale eerste week – met onder meer een potentiële waaierrit door Zeeland en een kasseienrit door Noord-Frankrijk – willen ze bij onze zuiderburen gerust een plaatsje reserveren voor Sep. Hij rijdt in principe zijn derde Tour. Vorig jaar behaalde hij in de eerste week drie toptienplaatsen.

Zuid-Afrikaan Pauwels

Wie ook veel kans maakt op een plaatsje binnen zijn ploeg, is Serge Pauwels. De ingeweken Antwerpenaar maakt sinds dit seizoen deel uit van MTN-Qhubeka, dat voor het eerst aan de Tour mag deelnemen. Het is tevens het eerste Zuid-Afrikaanse team ooit aan de start van de belangrijkste rittenkoers van het jaar. Serge eindigde eind april knap als vijfde in de Ronde van Turkije. Begin juni raakte bekend dat hij deel uitmaakt van de 11-koppige voorselectie. Serge heeft het ideale profiel om in een wedstrijd als de Tour een (semi)bergrit te winnen. Wie weet komt het er in 2015 van… Het zou zijn tweede deelname aan de Tour worden, nadat hij in 2010 al eens drie weken door Frankrijk koerste met Team Sky.

Hoeveel West-Vlamingen naar de Tour? Eén zekerheid, vijf twijfelgevallen
© BELGA

Vermote voor Cavendish

De volgende in het rijtje is Julien Vermote. Bij Etixx-Quick.Step wordt zowat alles op sprinttroef Mark Cavendish gezet. En laat dat nu iemand zijn die Julien er maar al te graag bij zou hebben. De Stasegemnaar reed al enkele keren de Giro en lijkt de ideale man om zijn Britse kopman 21 dagen door de moeilijke momenten te loodsen. Enig minpunt: Julien, die begin juni speciaal naar de Sierra Nevada trok om er bergop te trainen, kwam in de Ronde van Zwitserland ten val en moest opgeven.

Hoeveel West-Vlamingen naar de Tour? Eén zekerheid, vijf twijfelgevallen
© BELGA

Devolder, zes jaar later

Bij Trek Factory Racing is Stijn Devolder één van de kanshebbers op een plaatsje binnen de ploeg van Fabian Cancellara, waar Bauke Mollema ondanks een zware valpartij de kopman voor het eindklassement zal zijn. Volgens ploegleider Dirk Demol is zijn poulain zelfs zo goed als zeker van zijn plaatsje. Stijn zelf liet al weten dat hij er niet van wakker ligt, maar dat hij er wel zal staan als het zover komt. In de voorlaatste rit van de Ronde van Zwitserland liet hij alvast een prima indruk door een hele dag in de aanval te rijden en finaal nog als tiende de finishen. Het kan zijn derde Tourdeelname worden. Ook nog vermeldenswaardig bij Trek is de mogelijke Tourselectie van Jasper Stuyven, de gewezen wereldkampioen bij de juniores die West-Vlaamse roots langs moeder kant heeft.

Hoeveel West-Vlamingen naar de Tour? Eén zekerheid, vijf twijfelgevallen
© BELGA

Keukeleire moet erbij zijn!

Jens Keukeleire is bij Orica-GreenEdge één van de vier kandidaten voor de resterende twee Tourtickets. De Bruggeling, die vorig jaar zijn Tourdebuut maakte en meteen knap zesde werd in de heroïsche rit over de kasseien, moet er in principe altijd bij zijn. Hij is in heel goede doen – dat bewees de wegrit op de Europese Spelen in Bakoe – ligt uitstekend in de groep en kan op alle parcours uit de voeten. Als de Australiërs hem thuis laten, zegt dat vooral veel over hun selectiepolitiek.

Hoeveel West-Vlamingen naar de Tour? Eén zekerheid, vijf twijfelgevallen
© BELGA

Debusschere voor Greipel

En wat met Jens Debusschere? De regerende Belgisch kampioen reed vorig jaar met de Vuelta zijn eerste grote ronde uit en behoort tot de voorselectie bij Lotto-Soudal, waar Tim Wellens, Andre Greipel en Tony Gallopin certitudes zijn. Voor de andere zes plaatsen komen nog negen renners in aanmerking. Nu Jürgen Roelandts niet langer in de trein van Greipel zit, is het best mogelijk dat ze bij Lotto beslissen om Jens naar Frankrijk mee te nemen. De ambitie is om met Greipel minstens een rit te winnen, maar daarvoor zijn enkele geschikte krachten nodig.

Hoeveel West-Vlamingen naar de Tour? Eén zekerheid, vijf twijfelgevallen
© BELGA

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier