Jos Remaut
Opinie

18/01/15 om 22:26 - Bijgewerkt om 22:26

Hoe crimineel is een automobilist ?

Sabien Battheu van Open VLD kreeg in de voorbije week de volle laag met haar wetsvoorstel om de rechter een grotere vrijheid te geven in het bepalen van de strafmaat voor onopzettelijke misdrijven in het verkeer. Een voorstel waar al bijna tien jaar aan gesleuteld wordt, maar dat ondertussen duidelijk niet meer past in onze huidige tijdgeest : "Een fout signaal", riepen vriend en vijand in het parlement. De sociale media deden de rest, en dus trokken Sabien en mede-indiener Carina Van Cauter het maar snel weer in.

Strikt juridisch en louter technisch gezien hadden Sabien en Carina misschien wel een punt : er zijn lacunes in de huidige wetgeving, en ergens is het niet logisch dat onvrijwillige doodslag in het verkeer zwaarder moet worden bestraft dan een gelijkaardig feit in een totaal ander andere context. Temeer daar bij verkeersdelicten ook bepaalde externe factoren - de indieners noemen het het noodlot - kunnen meespelen die er bij pakweg een incident met een mes of een wapen veel minder zijn.
...

Verder lezen?

Lees elke maand gratis 4 artikelen

Ik registreer mij Ik ben al geregistreerd
of

KW-abonnees hebben onbeperkt toegang tot alle artikelen van KW

Ik neem een abonnement Ik ben al abonnee

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!