Het kapsel van Fellaini

Maarten Vandenbussche

Ik keek er naar uit. Op het mythische strand van Copacabana de Belgen op groot scherm swingend de maat te zien nemen van Algerije. Was het even anders. Koorts (WK-koorts, dan toch?) zorgt er helaas voor dat ik maar tot de zetel van de buren geraak en swingend waren onze Duivels ook niet.

Een saaie match. Nog een geluk dat de commentatoren op de Braziliaanse televisie voor elke wedstrijd even enthousiast zijn en bij alles dat van ver nog maar op een aanval of doelpoging lijkt de decibelmeter in het rood jagen om je wakker te houden.

België komt maar niet door de Algerijnse muur. “Je kan dan wel op papier goed zijn”, zegt de man die de wedstrijd verslaat voor het Braziliaanse BANDsport, “het op een Copa waarmaken is nog wel wat anders.”


Mijn vriendin en ik beginnen ze te nijpen, na de 0-1. Iedereen in de wijk kent ons, al was het maar omdat we hier de enige Westerlingen zijn en we lopen hier al maanden te toeteren dat de Belgen een fenomenale ploeg hebben. “Voor een keer zelfs beter dan de Nederlanders,” gooi ik daar dan nog bovenop. U begrijpt: als Kompany en Co de boot in gaan tegen de Algerije en Nederland Spanje in de pan hakt met net geen forfaitcijfers, dan is dat voor ons niets meer of niets minder dan een afgang. De hele steeg weet immers dat ons land vandaag speelt, de motortaxisten roepen mijn vriendin na: “Hé, Belgica!”

Wanneer Fellaini het veld opkomt, vermoedt de commentator dat hij en Witsel dezelfde kapper hebben. Even later is het gedaan met lachen met die kleine Belgen. Zijn kapsel bezorgt ons de 1-1 en tien minuten daarna pegelt Mertens de winning goal tegen de netten. We veren op uit het salon van onze buren. En ziek of niet, er kan zelfs een dansje met de donna da casa van af.

Al is ze na afloop toch niet echt onder de indruk. Niet van mijn danskunsten, en evenmin van het Belgische voetbal. “Ik dacht dat jullie sterker zouden zijn”, zegt ze. “Ik ook,” antwoord ik.

Al met al was de wedstrijd van de Belgen hier toch maar het aperitief voor Brazilië-Mexico. Al van ‘s morgens lopen mensen verkleed rond, als is het opnieuw carnaval. De hele dag door wordt er getoeterd en om de vijf voeten steekt iemand knallend vuurwerk af.

Ondertussen gaat de hele buurt hier uit zijn dak bij elke doelkans van Brazil, dat maar niet aan scoren toekomt tegen een taai Mexico. In elk geval een fraaier kijkstuk dan de partij ervoor. Het blijft bij een brilscore. Het fluitsignaal is nog niet helemaal gegeven of de funk klinkt op straat al weer oorverdovend luid. Er wordt vuurwerk afgestoken. 0-0, maar het feest zal er hier niet minder om zijn.

Op deze video geeft mijn vriendin u een rondleiding in Rocinha. Ikzelf heb een hilarische cameo.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier