Het is nu duidelijk: Coucke praat caféklets

Jan Gheysen
Jan Gheysen Opiniërend hoofdredacteur

Nog meer van dat en de nieuwe beheersovereenkomst van de VRT met de Vlaamse overheid kost ons nog minder geld.

Want geef toe, wie het in zijn hoofd haalt om Marc Coucke met zijn eigen clubje Café Corsari te laten kapen, bewijst dat hij of zij allerminst wakker ligt van wat er met het overheidsgeld gebeurt. Beschamend. Dat vonden we niet alleen van het optreden van ‘ondernemer’ Coucke, maar vooral ook van het Eén-initiatief om hem zomaar een praatshow in handen te geven.

Er wordt terecht opgekeken naar ondernemers die met succes bedrijven ut de grond stampen en ze wijd en zijd laten groeien en bloeien. Dat gaat zelden vanzelf. Met hun medewerkers werkt dat soort bedrijfsleiders keihard. Het zijn doorgaans dan ook vrij ernstige mensen die niet meteen een hoog entertainment gehalte hebben. Marc Coucke blijkt op dat vlak uitzonderlijk. Tenminste, zo denken een aantal mensen en allicht hijzelf erover.

En ja, wij zijn als media tuk op mensen à la Coucke : ze verwoorden het meestal cru, praten in oneliners en zijn nooit verlegen om wat dubbelzinnigheden, pret- en peptalk rond te strooien. Daar wordt mee gescoord.

Het is nu duidelijk: Coucke praat caféklets

Leuk dus. En toch stelden wij hier dat we het beschamend vonden. En dat heeft niet alleen te maken met een andere smaak voor humor, voor vertier en amusement. Het gaat erom dat een openbare instelling niet zomaar een uur zendtijd vrij in handen geeft van om het even wie. Coucke mag dan een succesvol ondernemer zijn, dat geeft hem nog geen vrijgeleide om overal waar hij met zijn geld passeert zijn geklets te kunnen en te mogen uitgieten, laat staan dat van ons verwacht wordt dat we bereid zijn om er een avond lang naar te moeten luisteren.

Hij is aardig op weg om de Jacques Vermeire van de ondernemers te worden, zei iemand hier op de redactie. Laat ons zeggen dat hij al flink gevorderd is op dat pad. Veel erger moet het niet meer worden.

Het is de hoogste tijd om voor een tijdje het deksel op die duivelse Couckedoos te slaan…