“Het is geen toeval dat Moeder- en Vaderdag nog niet zijn vervangen door een Ouderdag”

Jan Gheysen
Jan Gheysen Opiniërend hoofdredacteur

De zorg om kinderen ook de dagelijkse sleur, van ontbijt klaarmaken tot taxi spelen voor sportclub of muziekschool is immers veel meer een gedeelde zorg dan een kwarteeuw geleden.

Het is maar hoe je het bekijkt. Natuurlijk prijzen wij onszelf gelukkig dat we zondag moeder nog kunnen en mogen vieren. Hoe hoogbejaard zij ook zijn, onze moeders, we blijven ze dankbaar. Voor het leven dat ze ons schonken, voor de zorgen, voor de geborgenheid, voor de onvoorwaardelijkheid waarmee zij er voor ons waren en zijn. Zo’n dag is een zegen om dat allemaal nog eens gezegd te krijgen tegenover mekaar. En tegelijk is dat net het probleem van zo’n dag. Of zoals moeder ons wel eens zei als we nog kinderen waren: “Het mooiste geschenk dat je ons kan geven, is ervoor te zorgen dat het elke dag een beetje Moederdag is.” Een opdracht waar we meer niet dan wel in slaagden, natuurlijk.

Ook voor moeders kan zo’n moederdag een vergiftigd geschenk zijn

Maar ook voor moeders kan zo’n dag een vergiftigd geschenk zijn. Want het gevaar is niet denkbeeldig dat zij zich gevangen voelt in een al te klassieke moederrol. Een rol die haar bewegingsvrijheid, haar ambitie en haar zelfontplooiing in het slechtste geval fnuikt of in het beste geval alleen maar wat hindert.

Komt daar nog eens bovenop dat wij in onze taal een woord als ‘bemoederen’ vooral in negatieve zin gebruiken. Dat is met ‘vader’ heel anders: niemand heeft er ooit aan gedacht daar een werkwoord van te maken. Ook dat zegt veel.

We hebben de indruk dat jongeren zich weer iets meer ‘nestelen’ in een rolbevestigend ouderschap

Misschien moeten wij die traditie van Moeder- en Vaderdag zachtjes-aan proberen om te bouwen tot een Ouderdag. Horen wij jonge papa’s en mama’s van nu niet aankondigen dat ‘ze’ zwanger zijn van een zoontje of een dochtertje? De zorg om kinderen ook de dagelijkse sleur, van ontbijt klaarmaken tot taxi spelen voor sportclub of muziekschool is veel meer een gedeelde zorg dan een kwarteeuw geleden.

Nee, het zal nog niet voor deze generatie jonge ouders zijn, denken wij. Integendeel, vrezen we. We kunnen de zaken verkeerd interpreteren, maar we hebben de indruk dat jongeren zich weer iets meer ‘nestelen’ in een rolbevestigend ouderschap. Al hopen we dat jonge vrouwen daartegen in het verzet gaan en zich niet gevangen zetten in een moederschap dat als een al te strak keurslijf aanvoelt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier