Het goeie nieuws bij Zulte Waregem: het beseft dat het zo niet verder kan

De supporters van Essevee hebben het zo ongeveer gehad met de belabberde resultaten van hun ploeg en uitten al meermaals hun ongenoegen. En dat is nieuw. © BELGA
Tom Van Houtte

SV Zulte Waregem sleept zich naar het einde van de competitie. En zelfs dat is nog een understatement van formaat.

Na Nieuwjaar won Essevee welgeteld twee van de veertien competitiewedstrijden, die er tot aan de laatste speeldag in play-off 2 nog restten. Niet toevallig twee keer tegen Waasland-Beveren. Alleen het niveau van de Waaslanders mag momenteel nog lager worden ingeschat. In plaats van een play-off 3 tussen Cercle en Lierse kon de martelstrijd onderaan de Jupiler Pro League zich evengoed tussen Zulte Waregem en Waasland-Beveren hebben afgespeeld. Ware het niet dat arbitrale beslissingen (in Cercle-KV Mechelen) en de plotse heropleving van Zulte Waregem in het tweede luik van de competitie (19 op 30 tussen speeldag 10 en 20) daar anders over beslisten.

Het besef is er in alle geledingen van de club dat het zo niet verder kan. Dat is al iéts. Want al degradeert er eind volgend seizoen maar één club uit eerste, elk team zal op scherp staan in de wetenschap dat we met de nakende competitiehervorming met een quasi gesloten reeks te maken krijgen. Terugkeren op het hoogste niveau wordt een bijna onmogelijke opdracht.

Mikken op vijf direct inzetbare versterkingen

Boze Esseveesupporters blokkeerden na het pijnlijke 3-0-verlies in Mechelen de spelersbus Achter De Kazerne. Hoezeer de orde daarbij ook bewaard bleef, dergelijke taferelen zijn een zeldzaamheid in tien seizoenen eersteklassevoetbal voor Zulte Waregem. Coach Francky Dury, die samen met doelman Sammy Bossut de fans ging sussen aan de stadionpoorten, belooft beterschap. Hij mikt op vijf direct inzetbare versterkingen – reken al snel twee verdedigers, twee middenvelders en een spits.

Ook voor Francky Dury zal het volgend seizoen anders en beter moeten.
Ook voor Francky Dury zal het volgend seizoen anders en beter moeten.© BELGA

Er is voor dit weinig kapitaalkrachtige Essevee slechts één weg naar nieuw succes: de aanpak die in de beginjaren erg loonde. Wat hebben de lagere afdelingen in Frankrijk en Engeland plots meer dan onze tweede en derde klasse als je wekelijks vaststelt dat bijvoorbeeld spitsen Ghislain Gimbert en Karim Rossi elkaar waard zijn in middelmaat? De terugkeer van Eddy Mestdagh in de scoutingcel doet nochtans vermoeden dat Essevee opnieuw Franse wegen inslaat.

Spelers met honger/revanchegevoel gevraagd

Toch zijn er ook signalen dat voor de ‘ervaren spelers die midden juni in Waregem moeten staan’ vooral naar de eigen competitie wordt gekeken. Het zullen transfers moeten zijn met de honger/het revanchegevoel van een Matthieu Verschuere en Tim Matthys uit de beginjaren in eerste om ervoor te zorgen dat het Esseveeschip volgend seizoen niet opnieuw water maakt.

Steve Colpaert, die mag beschikken bij Zulte Waregem, hoopt vooral geen blessures meer op te lopen in de laatste wedstrijdminuten van dit seizoen.
Steve Colpaert, die mag beschikken bij Zulte Waregem, hoopt vooral geen blessures meer op te lopen in de laatste wedstrijdminuten van dit seizoen.© BELGA

Zaterdag komt Racing Genk naar het Regenboogstadion. We betwijfelen of de komst van een topclub, die zijn laatste troeven op de play-off 2-finale uitspeelt, Zulte Waregem tot een mooie afsluiter van deze troosteloos verlopen competitie kan bewegen. Gehuurde sterkhouders als James Troisi en Yarouba Cissako vertoeven in de ziekenboeg, maar lonken vooral naar de uitgang. In enkele van onze edities van deze week zegt verdediger Steve Colpaert, die net als Olafur Skulason en Aleksandar Trajkovski te horen kreeg dat hij ondanks een nog doorlopend contract beter naar een nieuwe werkgever uitkijkt, dat hij er als de dood voor is om op de laatste speeldag nog een blessure op te lopen. Het zou hem maar eens zijn transfer moeten kosten. Hoe nauw moet je je als supporter met een club verbonden voelen om nog 20 euro te willen betalen voor zo’n schertsvertoning?

‘Fast forward naar 2015-2016’

Achter de schermen wordt wel in play-off 1-modus voortgewerkt om de toekomst van de club veilig te stellen. Zo opent in juni aan de overkant van het Regenboogstadion een gloednieuw trainingscomplex met de modernste faciliteiten. Ook fase twee van de stadionvernieuwing – de bouw van een tweede nieuwe koptribune – wordt de komende maanden gerealiseerd. En om echt komaf te maken met de demonen van het (bijna) voorbije seizoen wordt de volgende weken ook een nieuwe grasmat aangelegd. En om het kort te stellen: ‘Fast forward naar 2015-2016’, verwijzend naar de noemer van een businessavond die Essevee donderdag voor zijn commerciële partners organiseerde.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier