Het eerste wielerweekend is voorbij. Tijd voor de eerste conclusies.

© BELGA
Tom Vandenbussche

Het openingsweekend van het Vlaamse wielervoorjaar ligt achter de rug. Hoog tijd om de eerste conclusies te trekken.

Wat blijkt: net als vorig jaar is Sep Vanmarcke er helemaal klaar voor. Ook enkele andere West-Vlamingen staken al eens hun neus aan het venster, terwijl sommigen ook nog wat werk voor de boeg hebben.

Dat Vanmarcke conditioneel én mentaal 100 procent kandidaat is om een grote klassieker – we hebben het nu enkel over Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix – hoeft geen verbazing te wekken. De manier waarop sterke Sep zaterdag over de Vlaamse puisten vloog, was andermaal indrukwekkend. In de Tirreno moet de Anzegemnaar alleen maar zorgen dat hij niet ziek wordt. Op 27 maart wacht met de E3 Prijs de eerstvolgende episode.

Debusschere heeft nog wat werk

Ook enkele andere provinciegenoten lieten zich het voorbije weekend een flits zien. Jens Debusschere eindigde zowel in de Omloop (12de) als Kuurne-Brussel-Kuurne (7de) op een ereplaats. Hoopgevend, al is het duidelijk dat de regerende Belgische kampioen nog niet over de grote conditie beschikt. Debusschere heeft nog wat werk voor de boeg, maar kan in Tirreno-Adriatico hopelijk nog procentjes (bergop) bijschaven. Dat hij sowieso later gepiekt heeft, is alleszins een gunstig voorteken. Hem zien we over drie weken terug in Dwars door Vlaanderen.

Het eerste wielerweekend is voorbij. Tijd voor de eerste conclusies.

Jens Debusschere (rechts) eindigde zowel in de Omloop (12de) als Kuurne-Brussel-Kuurne (7de) op een ereplaats.
© BELGA

Opvallend sterk afgelopen weekend: de West-Vlamingen bij EFC-Etixx. Nikolas Maes, ondanks een 19de plaats in de Omloop niet op zijn best door een tegenstrubbelende maag, was zondag in Kuurne-Brussel een (on)opvallende factor in de zege van oppertroef Mark Cavendish. Opvallend, omdat hij de Brit binnenin de kopgroep (en vaak buiten beeld) voortdurend uit de wind hield. Onopvallend, omdat hij ondanks al dat werk in dienst van de kopman zelden in beeld kwam. Dat deed Yves Lampaert dan weer wel. Vorig jaar nog vierde in Kuurne, ditmaal imponerend in dienst van Cavendish. Guillaume Van Keirsbulck is normaal de derde West-Vlaming voor dit type werk, maar hij bleef wat onder de radar. Zaterdag moest hij ziek opgeven en dus werd hij voor zondag vervangen door Iljo Keisse. Afwachten of Guillaume woensdag kan starten in Le Samyn.

Voorlopig nog geen Wallays

De West-Vlamingen bij Topsport Vlaanderen kwamen niet in beeld. Jarl Salomein en Pieter Vanspeybrouck pikten zondag een (verre) ereplaats mee en Bert Van Lerberghe bracht in de Omloop zijn profdebuut op Belgische bodem meteen tot een goed einde. Jelle Wallays kon dan weer niet zijn supervorm van vorig jaar najaar doortrekken, maar de Stadenaar voelde zich net als Tim Declercq niet optimaal.

Nog opvallend: Louis Verhelst in de vroeg vlucht op zaterdag. Hij kende een moeilijke winter, omdat hij nooit voluit kon trainen door de beschadigde zenuw aan de voet die hem vorig seizoen al parten speelde. En natuurlijk mogen we ook Xandro Meurisse niet vergeten. De neoprof reed enkel La Marseillaise en de Ster van Bessèges als voorbereiding op Kuurne-Brussel-Kuurne, maar nestelde zich meteen in de lange vlucht en bleef zelfs deel uitmaken van de selecte kopgroep van 20 renners die zich na de heuvelzone had gevormd. Alleen spijtig voor de Harelbekenaar dat het peloton nog terug kon komen aansluiten. Ook hij mag zich vanaf komende vrijdag in de 3-Daagse verder bewijzen.