Het behoud van FC Gullegem is evenveel waard als al die titels van de voorgaande jaren

© VDB
Wouter Vander Stricht

De competitie is al flink geschoven en her en der begint toch al heel wat duidelijk te worden. In derde klasse is de kampioen al bekend, of toch goed als.

Dat VV Coxyde kampioen wordt, daar twijfelt niemand aan ondanks de nederlaag van afgelopen weekend. En door de mooie overwinning van FC Gullegem op SK Londerzeel, is ook de neofiet in derde klasse zo goed als zeker verzekerd van het behoud. En dat is een titel waard, dat orakelden ze al voor het seizoen bij Gullegem. De club pakte vijf titels in zes jaar tijd en sommige jongens groeiden ook mee uit de provinciale reeksen. Toen in de thuiswedstrijd tegen KFC Izegem in het begin van het seizoen draaischijf Bjorn Vandaele uitviel, achtten velen dat al de doodsteek van de ploeg van Dirk Azou. Maar die bleef niet bij de pakken zitten. Stoelend op een solide verdediging – Gullegem incasseerde samen met Deinze de minste goals – pakte het de broodnodige overwinningen. Op negen wedstrijden van het seizoenseinde, mogen ze zich al veilig wanen en Bjorn Vandaele viel op Londerzeel weer in. Dat is ook goed nieuws voor de Gullegemnaars.

Daar waar Gullegem de jongste jaren verder bouwde op de ploeg van de vorige jaargang, ziet het nu het spitsenduo Gwenny Opbrouck – Nicolas Gezelle naar buur en vierdeklasser SCT Menen vertrekken. Met Kevin Wullaert (OMS Ingelmunster) en Jenci Dejonghe (SW Harelbeke) roerde Gullegem zich ook al op de transfermarkt.

Wat verderop in Sint-Eloois-Winkel, bij die andere nieuwkomer in derde klasse, mag men zich ook al opmaken op een verlengd verblijf in derde klasse. Onder aanvoering van David Cardon, ex-Doornik, werd hekkensluiter FC Doornik opgepeuzeld met 0-6.

Weer van vijf naar drie West-Vlaamse derdeklassers ?

Hoewel de motor bij KM Torhout de jongste weken wat meer sputtert, zal Frank Bruyneel zijn ploeg wel in veilige haven loodsen. Rest er enkel nog KFC Izegem, dat tegen Dender op 0-0 bleef steken. De club wil graag in derde klasse blijven, maar dan zal er wel eens moeten gewonnen worden. De wedstrijd op de voorlaatste speeldag tegen Zele zou wel eens doorslaggevend kunnen zijn. Maar in de wedstrijden ervoor moeten Franky Dekenne en zijn gasten vooral nog enkele driepunters pakken. Anders zou derde klasse wel eens twee West-Vlaamse ploegen kunnen verliezen. Eentje naar tweede klasse en eentje naar vierde.

In vierde klasse maakt SW Harelbeke na een zege in de slotminuten nog volop kans op de promotie en onderin deed SK Eernegem een uitstekende zaak door SK Ronse met 1-0 te verslaan. De situatie van Eernegem wordt ook in de provinciale reeksen angstvallig in het oog gehouden. Want nu Rac. Waregem en Sassp. Boezinge zich al volop opmaken voor provinciaal voetbal, hoopt men in de provinciale reeksen dat er ook nog geen derde West-Vlaamse degradant volgt.