Het annus magnificus van KV Oostende

© BELGA
Olivier Volckaert

KV Oostende had nog nooit gescoord op Sclessin, zaterdag gingen er vijf tegen de netten. En dit is niet de eerste primeur voor KV Oostende in dit ‘annus magnificus’. Nooit eerder won KV Oostende op Cercle Brugge : 0-1 in augustus. En in eerste had Oostende nog nooit gewonnen van KV Mechelen, 2-0 in het Albertpark. Al deze Oostendse primeurs zorgen ervoor dat KVO gedeeld tweede staat na zeven speeldagen.

En die tweede plaats is zeker geen toevalstreffer. KVO speelt aantrekkelijk voetbal. En dat is niet verwonderlijk als je dat elftal bekijk. Volg even mee : Fernando Canesin werd nog kampioen met Anderlecht op amper 20-jarige leeftijd, Franck Berrier verdiende zijn strepen als assistkoning bij Zulte Waregem, Andile Jali is titularis bij de nationale ploeg van Zuid-Afrika, John Jairo Ruiz is de coming man van het Costa Ricaanse voetbal en van Didier Ovono weet iedereen dat hij een moeilijk te passeren goalie is.

En dan had ik het nog niet over Jordan Lukaku, sinds kort opgeroepen bij de Rode Duivels. De linksachter gooit het juk van het jeugdige nonchalance definitief van zich af en groeit uit tot een degelijke linksachter met offensieve meerwaarde. Wees maar gerust, de jongste Lukaku wordt gevolgd door Europese topclubs.

Topspelers, die door Vanderbiest ook nog eens stevig gekneed worden naar zijn eigen beeld. Met branie, met lef en met een hoog smeerlapgehalte. Iedere eersteklassetrainer weet dat KVO een ambetant ‘ploegske’ is.

En nog een opvallende vaststelling : dat ploegske begint nu al zes matchen op rij met dezelfde elf aan de match. Goed voor automatismen, goed voor het vertrouwen. En de bankzitters, met Jonathan Wilmet op kop, zorgen ook steeds voor een meerwaarde. Dat Carl Hoefkens niet van de bank geraakt, dat is het beste bewijs van de kwaliteit bij KV Oostende.

En die kwaliteit zal binnen enkele maanden voor de allerbelangrijkste primeur zorgen. Als KVO in eerste het behoud kan afdwingen, speelt het voor eerst in zijn clubgeschiedenis drie opeenvolgende seizoenen in eerste. Als dat geen knappe primeur zou zijn ! Maar de kustploeg mikt uiteraard hoger dan louter het behoud. En aangezien enkele topclubs het (voorlopig) laten afweten, kan KVO wel eens een verrassing zijn na dertig speeldagen.