Hallo Televisie: En zien we volgende keer mensen die kijken naar mensen die kijken naar tv?

Jan Gheysen
Jan Gheysen Opiniërend hoofdredacteur

We hebben er onszelf al eens op betrapt: dat we hardop ons gedacht zeggen over wat we op tv zien en dat we het betreuren dat de tv-makers het niet direct kunnen horen.

Dat betreuren hoeft niet langer. De tv-makers voelen er zich niet te beroerd voor om langs komen. Met camera en micro. Om te registreren wat we te zeggen hebben over wat we zien. Hallo Televisie, dat we dinsdagavond op Eén konden zien, is daar het resultaat van. Bij wijze van spreken. Want zomaar tv laten langskomen in de huiskamer, dat was het nu net niet. En dat is meteen ook een van de zere plekken waar het schoentje van Hallo Televisie wringt. Maar het knelt op meer plaatsen.

Laat ons duidelijk zijn: we waren nieuwsgierig en we bleven nieuwsgierig tot het eind van het programma. Dat zat dus wél goed. De makers hadden ook duidelijk hun best gedaan om een zo ruim mogelijke ‘mix’ van huiskamers samen te stellen. Ook dat was een pluspunt. U voelt het al, veel meer positiefs valt er over Hallo Televisie niet meer te vertellen.

‘Gemaakt’


Wie tv kijkt, blijkt lui te zijn, houdt er zo te zien rekening mee dat heel Vlaanderen meekijkt: als ze al niet naar de kapster gingen voor het begin van de tv-avond, dan had een ruim deel van de deelnemende gezinsleden toch zeker wel een half uur in de badkamer annex dressingroom gespendeerd – want we willen er toch wel goed uitzien als anderen bij ons langskomen – én voor grappen riskeren ze zich niet verder dan wat gebruikelijk en te verwachten is. Het kwam – zoals wij in het West-Vlaams zeggen – allemaal veel te ‘gemaakt’ over.

Hallo Televisie: En zien we volgende keer mensen die kijken naar mensen die kijken naar tv?


We blijken ook een zuinig volkje te zijn. Veel werd er niet gedronken en gegeten voor tv en veel centen werden er ook niet opgestookt. Een dekentje of een half bedzeil vallen goedkoper uit. En we zijn braaf en saai – we hadden ons de avonden met de Belgisch- Russische atletiekkampioene Svetlana avontuurlijker voorgesteld – en lui , ook al zitten we wel meer dan we liggen voor televisie…

Pantoffelheld

Hallo Televisie: En zien we volgende keer mensen die kijken naar mensen die kijken naar tv?


En de West-Vlamingen? Het jonge koppel uit Roeselare was zich maar al te goed bewust van de camera en praatte vaker tegen de camera dan tegen mekaar en bij het rijpere koppel uit Beernem verhinderde de huiskamercamera niet dat de vrouw zonder veel poespas de man veroordeelde tot de rol van pantoffelheld.

Volgende week wordt het pas echt boeiend. Dan kijken we met die mensen naar de tv van de voorbije week en de kans is dus groot dat wij met hen kijken naar hen hoe zij hebben gekeken. Gekker dan dat kan het niet worden. Tenzij… tenzij de VRT er ineens ook interactieve televisie van maakt. Stel je voor: je krijgt de deelnemende gezinnen op mozaïekscherm te zien en je kan zelf aanklikken welk gezin je wil volgen. We kunnen er meteen een competitie van maken en het gezin met de meeste volgers meteen ook een tv-ster geven.

Zusjes Coorevits dan maar

Hallo Televisie? Laat maar. Voor ons hoeft het niet meer. Dan nog liever de zusjes Coorevits in Beste Vrienden, van wie Stephanie zich nog niet te veel zorgen maakte over de camera’s die haar volgden.