Gelukkig voor Brugge heeft Antwerpen geen ploeg meer in eerste klasse

De droom van Bart Verhaeghe zal pas ten vroegste tegen het voetbalseizoen 2019-2020 kunnen gerealiseerd worden. © BELGA
Stefan Vankerkhoven

Is het Brugs stadiondossier nu echt gedeblokkeerd met de geactualiseerde houding van het stadsbestuur? Neen, de bal ligt nog altijd in Brussel.

Er zijn trouwens nog te veel onopgeloste vragen bij de financiering van beide projecten. Maar het is een belangrijk lokaal politiek signaal in deze processie. Niet de processie van Blindekens noch van het Heilig Bloed, maar van Echternach. Zo traag verloopt de sportieve en commerciële droom van Bart Verhaeghe. Die zal pas ten vroegste tegen het voetbalseizoen 2019-2020 kunnen gerealiseerd worden.

Recht Renaat Landuyt nu eindelijk zijn rug, nadat hij op het vlak van de ontsluiting van Zeebrugge met zijn stadsvaart plooide voor de Gentse en Antwerpse havenlobby? Als Club wil blijven concurreren met Anderlecht en Gent, is een nieuw stadion van cruciaal belang. Net als de haven is Club een belangrijke ambassadeur die Brugge op de wereldkaart zet. De Brugse burgemeester kan en mag zich, nadat hij de slag om de zeehaven verloor, geen sportieve nederlaag veroorloven.

In tegenstelling tot de vorige Blauw-Zwarte stadionprojecten in Loppem en Sint-Michiels zijn er klaarblijkelijk geen essentiële bezwaren tegen een voetbalstadion langs de Blankenbergse Steenweg. Alleen Unizo blijft hameren op enige compensatie door de creatie van extra bedrijventerreinen in de Brugse regio.

Het groot probleem is dat de partij van de Brugse SP.A burgemeester in Brussel in de oppositie zit. Hij moet niet alleen rekenen op de steun van coalitiepartner CD&V, maar ook op zijn politieke rivalen van Open VLD en vooral N-VA. De Brugse afdeling van de Vlaams-Nationalisten voert sinds begin 2013 openlijk oorlog met de socialistische burgemeester. Hopelijk volgt weldra op sportief vlak een verzoening, zodat de Brugse N-VA’ers het stadiondossier kunnen bepleiten bij hun ministers in Brussel. Tot meerdere eer en glorie van het Brugs voetbal. Gelukkig voor Brugge heeft Antwerpen geen ploeg meer in eerste klasse…

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier