“Fusie West-Vlaamse voetbalclubs nog niet voor vandaag”

© VDB
Wouter Vander Stricht

Eén jaar geleden lieten we 10 sportredacteurs van KW een voorspelling maken. Welke atleten stonden voor de doorbraak? Welke ploeg zou een prijs pakken? Wie zou sportief verrassen in 2015? Nu, 1 jaar later, confronteren we gedurende 10 dagen onze collega’s met hun uitspraken van weleer. Perfect voorspeld of zwaar de mist in? Wouter Vander Stricht bleek te vroeg met zijn voorspelling.

Te veel clubs op een beperkte oppervlakte. In een straal van enkele kilometers, geprangd tussen tweedeklasser KSV Roeselare en eersteklassers KV Kortrijk en SV Zulte Waregem zitten nog vijf nationalers : derdeklassers KFC Izegem, FC Gullegem en Winkel Sport, vierdeklassers OMS Ingelmunster en SW Harelbeke. In 2015 wordt de aanzet gegeven tot de fusie tussen enkele van deze clubs. Een economische noodzaak ook, want de regio genereert uiteindelijk te weinig supporters om dit leefbaar te houden.

26/12/2014

1. Voorspelling eind 2014 : Er komt een fusie in de het West-Vlaamse nationale voetbal, gewoon door het teveel aan ploegen op een kleine oppervlakte.

2. Argumentatie : Met te veel op een kleine ruimte, dat is gewoon niet leefbaar.

3. Vaststelling eind 2015 : Van een echte fusie is nog geen sprake.

Fusies in West-Vlaamse voetbal? Van samenwonen kan er een huwelijk komen

4. En wat nu ? : “Een fusie is zeker nog geen feit, een eerste aanzet is er ook nog niet. Al zijn er wel al bepaalde toenaderingspogingen. Zo zou derdeklasser Winkel Sport – mits ze promoveren naar de hoogste amateurklasse – eventueel wel van de accommodatie van FC Gullegem gebruik willen maken en van samenwonen kan er een huwelijk komen. Er waren ook gesprekken tussen OMS Ingelmunster en KFC Izegem en in de bestuurskamers werd ook daadwerkelijk gestemd. Maar de fusieclub zou dan de thuiswedstrijden gaan afwerken in het Brigandsstadion en die beslissing zou dan weer mogelijk de investering van het Izegemse stadsbestuur in een nieuwe voetbalaccommodatie naar de koelkast verwezen hebben. Her en der zitten nog wat clubs in moeilijk, financieel vaarwater. Een fusie zal zich op termijn opdringen.

Maar ook op hoger nationaal niveau is de West-Vlaamse weelde groot. Na de competitiehervorming straks met zes ploegen, één vierde van het totaal van 24, in het betaald voetbal. Hoe lang blijft dat houdbaar voor onze provincie ? Maar we moeten eerlijk zijn : ‘onze voorspelling is niet uitgekomen’ ! En zo vreemd moeten we daar ook niet van opkijken, niks ligt voor de bestuurder en supporter gevoeliger dan een fusie.”

(WVS)