FC Gullegem is de positieve verrassing, andere ploegen staan onder hun waarde

KFC Izegem en KM Torhout hebben een woelige degradatiestrijd voor de boeg. © VDB
Wouter Vander Stricht

Na 17 speeldagen is de competitie in derde klasse halfweg. Conclusie is dat het bovenin erg spannend is. Winkel Sport is – zoals verwacht – de enige ploeg die daar een woordje kan meespreken. Maar het liet de jongste weken te veel steken liggen. FC Gullegem staat op een mooie stek in de subtop, KFC Izegem en KM Torhout verkeren nog in acuut degradatiegevaar.

Nog even duidelijk stellen, slechts één ploeg degradeert uit derde klasse. Een éénmalig ‘voorrecht’ waar enkele West-Vlaamse clubs dus niet onverschillig tegenover staan. Bovenin maken de zes beste teams kans op promotie. Nummer 1en 2 promoveren sowieso naar de hoogste amateurklasse, van nummer 3 tot 6 moet men het opnemen tegen ploegen uit derde klasse B om de resterende drie tickets. De vereiste is hier dan met voldoet aan licentievoorwaarden, het zou dus best kunnen dat heel wat van de ploegen die sportief recht hebben om deelname aan die eindronde, deze kelk aan zich laten voorbijgaan.

Als we bovenin mogen beginnen, dan deed Winkel Sport het in de aanvangsfase van de competitie erg goed. Het stond ook een tijdje op kop, incasseerde pas de 12de speeldag een eerste nederlaag. Maar die luidde ook een 2 op 12 in en afgelopen weekend werd slechts 2-2 gelijkgespeeld bij hekkensluiter Rac. Mechelen.

Trainer Danny Lavens uitte ambitie om top zes te halen, te bescheiden volgens ons met het materiaal dat ronddartelt op Terschueren. Winkel staat nu vijfde, weliswaar op drie punten van leider Dender, maar het moet altijd de ambitie zijn om rechtstreekse promotie na te streven, de top twee dus.

Winkel staat maar drie punten achter de leider, maar FC Gullegem volgt slechts op vier punten van Winkel Sport. Het valt net buiten de top zes, maar de hoogste amateurklasse is geen doelstelling van de Gullegemnaars. We doen ons hoedje af voor Dirk Azou en zijn team die er met een beperkt budget in zullen slagen weer een rustig seizoen te maken.

“KFC Izegem en KM Torhout lijken nu al gedoemd om heel het seizoen onderin te staan”

Elders in de provincie kijken ze er jaloers naar. KFC Izegem had het team verjongd, startte nog vrij goed met gelijke spelen op Dender en Oudenaarde en een mooie bekerwedstrijd bij tweedeklasser Antwerp, maar moest daarna met lede ogen aanzien dat de maturiteit vaak ontbrak om een wedstrijd in eigen voordeel te laten kantelen of om een voorsprong vast te houden. Afgelopen weekend tegen VW Hamme opnieuw van dat. KFCI was zeker niet de mindere ploeg, maar verliest wel met 1-2. Het ziet er naar uit dat KFC Izegem onderin niet snel zal weg geraken. Neem nu Brakel, dat ‘veilig’ tiende staat, heeft al dubbel zo veel punten als de Izegemnaars die er slecht 12 totaliseren en maar liefst elf wedstrijden al verloren.

Acrenoise en Rac. Mechelen werden vooraf getipt als dé gedoodverfde degradatiekandidaten. Mechelen staat laatste met zes punten, Acrenoise derde laatste met elf stuk en daar tussenin KM Torhout met acht eenheden. Bij KMT hebben ze al de trainerswissel Bruyneel-Deschodt achter de rug. De Torhoutse kern puilde al niet uit van de kwaliteit, reken daarbij nog wat blessures, zeker die van doelman Capelle die een hele doelmannencarrousel op gang bracht. Bij Torhout hebben ze de jongste jaren al bewezen een ‘serietje uitslagen’ te kunnen neerzetten om zich uit een penibele situatie te redden. Vraag zal nu zijn om traditieclub Racing Mechelen in de wintermercato zich terdege te versterken of niet.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier