Fanny Lecluyse piekte niet eens naar de Franse kampioenschappen

© -
Axel Vandenheede

Op de Franse kampioenschappen groot bad in Duinkerke liet Fanny Lecluyse zich opmerken door een nieuwe Belgische record op de 100 meter schoolslag neer te zetten.

De 23-jarige inwoonster van Spiere-Helkijn piekte niet eens naar deze kampioenschappen, maar had zelfs net een heel zware trainingsweek achter de rug. De wedstrijd in Duinkerke was daarom niet meer dan een veredelde trainingswedstrijd. Maar eens in het water bleek dat Fanny Lecluyse de vele kilometers van die week goed had verteerd en probleemloos haar turbo in gang kon steken.

Goede beslissing

Vrijdag leverde dat zelfs een nieuw nationaal record op de 100 meter schoolslag op. De nieuwe Belgische besttijd in klein bad bedraagt nu 1’08″20. Dat is 16 honderdsten onder het vorige record dat sinds 2013 op naam van Kim Janssens stond en meer dan een halve seconde onder haar persoonlijk record.

In volle voorbereiding op het BK groot bad in mei en vooral het WK groot bad in augustus in Kazachstan is dit nieuwe Belgische record een opsteker voor Fanny Lecluyse. Iedereen verklaarde haar gek toen ze na een half jaar alweer het topsportproject in Wachtebeke verliet en terugkeerde naar de Moeskroense Dolfijnen, waar Horatiu Droc nog steeds hoofdtrainer is. Eind vorig jaar al toonde de topzwemster dat haar terugkeer een goede beslissing was geweest en nu trekt ze die lijn gewoon door.

Becue

Voor de inwoonster van Spiere-Helkijn is het nu uitkijken naar augustus, naar het o zo belangrijke wereldkampioenschap groot bad. Als zij in Kazachstan goede resultaten kan boeken, dan is de weg naar de Olympische Spelen van 2016 in Rio geplaveid en behoort minstens één finaleplaats tot de mogelijkheden. Bovendien zouden we dan precies 20 jaar na datum opnieuw een West-Vlaamse een olympische finale zien zwemmen: in 1996 deed Brigitte Becue haar dit voor.