Eskavee Zwevezele gaf het voorbeeld, nu al acht B-ploegen in het provinciale voetbal

SKV Zwevezele zet zijn opmars verder en speelt na de titel van vorig seizoen dit jaar in tweede provinciale. Het was ook Zwevezele dat in onze provincie de toon zette voor de B-ploegen. (Foto Bart) © VDB VDB VDB
Wouter Vander Stricht

Je zou het haast vergeten, met een nationale competitie die al op 24 juli op gang werd getrapt, maar dit weekend begint het pas echt. Alle provinciale en jeugdploegen spelen hun eerste wedstrijd van het seizoen, iets waar de tienduizenden kinderen al wekenlang naar uit kijken.

Vorig jaar was de hervorming bij de jeugd het grootste item, dit jaar werd nog aan wat details gesleuteld maar gaat men verder op het elan. Voetbal op maat van het kind, dat was de bedoeling. Het 2 tegen 2 spelen bij de allerjongsten wordt door heel wat clubs nog genegeerd, maar door de bond verder aangemoedigd. Bij de reserven gaat men opnieuw naar volwaardige reeksen, iets waren alle ploegen vragende partij naar waren.

Opvallende vaststelling het provinciale voetbal is uiteraard de opkomst van de B-ploegen. Vergelijk het gerust met het volleybal, waar heel wat teams niet langer A-jeugd in stelling brengen, maar er een ploeg mee vormen in vierde provinciale. Ook in onze voetbalcompetitie gaan ze deze weg op. SKV Zwevezele gaf vorig jaar het voorbeeld, maar moest er toen zelfs een nieuwe vereniging voor oprichten (Eskavee Zwevezele). Ondertussen heeft het provinciaal comité de deur wel open gezet voor de de B-ploegen. In West-Vlaanderen zijn er dit jaar in totaal acht.

“Opvallend is dat het niet de grootste verenigingen zijn die met een B-team starten”

Naast Zwevezele zijn dat Helkijn, Wevelgem, Wervik, Steenbrugge, Bredene, Komen-Waasten en Poperinge. Niet altijd de grootste voetbalverenigingen uit onze provincie, maar wel clubs die graag de eigen jeugd een kans geven op eigen gemeente te blijven voetballen.

Er zijn wel wat voordelen. Zoals gestipuleerd zoeken jonge spelers niet meteen andere oorden op als ze niet bij het ‘A’-elftal geraken. Spelen met eigen jeugd zal ook wat volk op de been brengen. De spelers zelf komen in een volwaardige competitie terecht, waarbij ze niet om de haverklap geconfronteerd worden met afgelastingen en forfaits. Het zou ons niet verbazen mochten nog veel clubs volgend jaar ook die stap zetten.

Want opvallend is dat nog geen enkele ‘nationaler’ op die kar sprong. Bij derdeklasser Winkel Sport speelt men wel met die gedachte, die werd onlangs nog gesterkt toen een week voor de competitie een jong beloftenteam derdeprovincialer TSC Proven versloeg. Met jongens die eigenlijk geen kans maken één minuut in actie te komen in het eerste elftal. Maar dus geen nationalers, maar wel één eersteprovincialer (Wervik), één derdeprovincialer (Steenbrugge) en zes tweedeprovincialers die deze stap waagden.

Wij als Krant van West-Vlaanderen zijn alvast klaar voor de competitiestart, wekelijks serveren we u een portie voetbal van eerste klasse tot vierde provinciale, heren en dames. Maar we vergeten vooral ook de jeugd niet.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier