Er is veel jong bloed op komst

Tom Vandenbussche

Elk jaar levert onze provincie meerdere profrenners af. Door de crisis in de wielersport was er de voorbije jaren een duidelijke neerwaartse tendens, maar de toekomst oogt mooi. Op het voorbije EK in Estland graaiden we bij de juniores een tweede en vierde plaats mee. En is er nog meer op komst…

De zilveren medaille van Stan Dewulf uit Stavele was toch ergens een verrassing, ook voor Stan zelf. Hij verkeerde niet in topvorm, nadat hij door een sleutelbeenbreuk in mei en examens in juni nog niet het gewenste niveau had kunnen bereiken. Maar in Tartu voelde Stan zondag zijn benen niet. Dat hij nog niet in topconditie verkeert, belooft veel goeds voor het WK, dat over anderhalve maand in Richmond plaatsvindt. Carlo Bomans mag zes renners selecteren. Op het EK koos hij voor 50 procent West-Vlamingen en de kans is heel reëel dat de bondscoach over een maand dezelfde ploeg in zijn hoofd zal hebben: met Dewulf, met diens dorpsgenoot Gauthier Vandevyvere als ideale knecht én met Ruiseledenaar Aaron Verwilst als gedroomde aanvalsgezel.

Er is veel jong bloed op komst
© KRANT VAN WEST-VLAANDEREN
Er is veel jong bloed op komst
© KRANT VAN WEST-VLAANDEREN

Er is nog meer. De één jaar oudere lichting, die dit seizoen bij de beloften debuteerde, bevat ook een resem getalenteerde West-Vlamingen. Bewijs daarvan was het jongste BK op de weg voor beloften. Op het geaccidenteerde parcours aan Lac de l’Eau d’Heure hielden maar liefst vier eerstejaarsbeloften uit onze provincie stand in een selecte groep van minder dan 30 renners: Tuur Deprez, Kenny Molly, Maxime De Poorter en de verrassende Michiel Stockman. Andere eerstejaars in de kopgroep: Angelo Van den Bossche en Thimo Willems. Om maar te zeggen: 66,7 procent is geen slecht resultaat.

Er is veel jong bloed op komst
© KRANT VAN WEST-VLAANDEREN

Heel opvallend: Emiel Planckaert en Jordi Warlop, met voorsprong onze twee beste eerstejaars van 2015, waren daar niet bij. Jordi moest pas helemaal op het einde afhaken, Emiel verscheen zelfs niet aan de start. Reden: deelname aan de Tour d’Alsace, een 2.2-rittenkoers op de internationale UCI-kalender. Emiel is een diamant die we moeten koesteren. Begin juli werd hij als 18-jarige vijfde in het eindklassement van een rittenkoers in Polen, net na de Let Tom Skuins. Die won in mei nog een rit in de Ronde van Californië. Werden daar toen tweede en derde: Peter Sagan en Julian Alaphilippe.

Er is veel jong bloed op komst
© KRANT VAN WEST-VLAANDEREN
Er is veel jong bloed op komst
© KRANT VAN WEST-VLAANDEREN

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier