Eli kan vier (!) keer wereldkampioen bij de beloften worden

© BELGA
Tom Vandenbussche

Sensatie in Zolder: Eli Iserbyt werd vandaag in Zolder wereldkampioen veldrijden bij de beloften. Daarmee treedt de Bavikhovenaar in het spoor van illustere namen als Sven Nys, Bart Wellens, Zdenek Stybar, Lars Boom, Niels Albert, Lars van der Haar en Wout Van Aert. Eén verschil: Iserbyt is de enige die zich als eerstejaarsbelofte meteen tot ‘s werelds beste kroont.

Akkoord, zonder de blunder van Adam Toupalik was niet Eli Iserbyt maar wel zijn één jaar oud-ere rivaal uit Tsjechië wereldkampioen geworden. Het doet echter niets af van de verdienste van de nog altijd maar 18-jarige crossbelofte. De manier waarop hij zich als een pitbull vastbeet, verdient respect. Ondanks een mindere start en terwijl hij zowat drie kwart van de race achter de feiten aanholde.

Het falen van twaalf maanden geleden in Tabor – Simon Andreassen, de Deense versie van Sagan, herinnert u het zich nog? – leverde Eli de extra ervaring op waarmee hij vandaag misschien wel wereldkampioen kon worden. Wat hem als junior niet in slaagde, is hem als eerstejaarsbelofte meteen gelukt. Eli is nog bitter jong. In theorie kan hij nog drie wereldkampioenschappen als belofte rijden. Volgend seizoen in Luxemburg, binnen twee jaar in Valkenburg en in 2019 op een nog niet vastgelegde locatie. Het kan, vier keer de regenboogtrui bij de -23-jarigen. Maar of het echt realistisch is, betwijfelen we. Drie keer lijkt ons aannemelijker. Tot Eli zijn bachelor in de rechten behaald heeft. En zonder extra kopzorgen de stap naar de grote jongens kan zetten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier