Elf Belgen, waarvan vijf West-Vlamingen, in de Tour is al een succes

© BELGA
Tom Vandenbussche

Morgen trekt de 102de editie van de Tour de France zich in Utrecht op gang. Daarbij elf Belgen, waarvan er vijf uit onze provincie komen. Alleen dat is al een succes, want de voorbije decennia hebben ons duidelijk gemaakt dat winnen in de Tour niet meer zo evident is.

Het wielerpeloton wordt almaar internationaler en dat bewijst ook de startlijst van de individuele tijdrit, die deze Tour opent. Een Eritreeër zal als eerste zijn chrono afwerken en wordt later op de dag gevolgd door 31 andere nationaliteiten. Dat met Jens Debusschere uit Dadizele, Stijn Devolder uit Sint-Lodewijk-Deerlijk, Serge Pauwels uit De Haan, Sep Vanmarcke uit Anzegem en Julien Vermote uit Stasegem ook vijf gouwgenoten van ons deel uitmaken van dat indrukwekkende deelnemersveld, is des te opmerkelijker. Ook al moeten we er in alle eerlijkheid aan toevoegen dat Debusschere intussen in Vlaams-Brabant woont en Pauwels een volledige en Vanmarcke een gedeeltelijke inwijkeling is.

Elf Belgen, waarvan vijf West-Vlamingen, in de Tour is al een succes
© BELGA

Wonderen moeten we echter niet verwachten. De kans dat Devolder en Vermote, beiden in principe volledig in dienst van hun kopmannen bij respectievelijk Trek en Etixx-Quick.Step, succesvol zullen zijn, is klein. Dat een van beiden in de openingsweek deel zal uitmaken van de ploeg van de geletruidrager, is des te reëler. Devolder heeft Cancellara aan zijn zijde, Vermote moet het met Martin doen. Die twee zijn, samen met de Nederlandse thuisfavoriet Dumoulin, de grote kanshebbers op winst in Utrecht. Daar blijft het niet bij. Devolder zal zich in het vervolg van de Tour moeten leegrijden voor klassementsman Mollema, Vermote moet in de spurtersetappes dan weer zijn boezemvriend Mark Cavendish aan ritzeges helpen.

Elf Belgen, waarvan vijf West-Vlamingen, in de Tour is al een succes
© BELGA

Kasseienrit

Ook voor Jens Debusschere zullen de kansen op eigen succes in principe beperkt blijven. André Greipel is bij Lotto-Soudal de vooruitgeschoven pion. Jens zal de voorlaatste positie in de trein van de Duitse kolos bemannen. Komende dinsdag mag hij echter voluit zijn kans gaan in de kasseienrit naar Cambrai, een voorrecht dat hij met zijn recente negende plaats in Parijs-Roubaix heeft afgedwongen. Dat geldt nog veel meer voor Sep Vanmarcke, die vorig jaar in de uitgeregende Tourrit naar Wallers zonder pech voor winst had meegespeeld. Ook nu wordt deze rit zijn voornaamste kans op ritwinst. Het zou hem alleszins enorm veel deugd doen en zijn status als kopman in een WorldTourploeg weer wat doen verstevigen.

Elf Belgen, waarvan vijf West-Vlamingen, in de Tour is al een succes
© BELGA

Vreemde eend in de bijt

Serge Pauwels ten slotte is de vreemde eend in de bijt. De naar West-Vlaanderen uitgeweken Antwerpenaar rijdt voor de eerste Afrikaanse ploeg ooit in de Tour. De media-aandacht zal enorm zijn, maar het belangrijkste aspect voor Serge is dat er geen klassementsrenners onder zijn ploegmaats zitten. De voorbije jaren reed Serge de grote rondes – toen nog bij de ploeg van Patrick Lefevere – altijd in dienst van een potentiële eindwinnaar zoals Rigoberto Uran. Dat zal dit jaar niet het geval zijn. Vooral in de tweede en derde week mogen we hem in een of meerdere ontsnappingen verwachten. Ritwinst zou de kers op de taart zijn. Wij gunnen hem alvast een vooraanstaande rol in de op twee na laatste Tourrit naar La Toussuire, een skioord met een speciale betekenis voor Serge. In het verleden trok hij er immers op hoogtestage met zijn goede vriend Kristof Goddaert, die vorig jaar om het leven kwam.

Elf Belgen, waarvan vijf West-Vlamingen, in de Tour is al een succes
© BELGA

Om af te sluiten nog volgend weetje: van de vijf West-Vlaamse deelnemers aan de Tour reden er twee bij de jeugd nog enkele jaren bij dezelfde ploeg, namelijk Sep Vanmarcke en Julien Vermote bij de nieuwelingen en juniores van KSV Deerlijk…

(TVB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier