Eindronde is maar al te vaak survival of the fittest

Een beeld uit de eindrondewedstrijd tussen eersteprovincialers KVC Wingene - Eendracht Wervik. (Fot Bart) © VDB
Wouter Vander Stricht

Niet de meest getalenteerde ploeg, maar diegene met nog het meeste ‘jus’ in de benen en ‘goesting’ in het hoofd zegeviert in een voetbaleindronde. Dat leert ons het verleden.

In bevordering starten SW Harelbeke en OMS Ingelmunster dit weekend aan de eindronde, in provinciale is die al een week op gang getrapt. Het aanduiden van bijkomende stijgers via eindrondes heeft niet altijd bestaan. In sommige provincies hanteerde men ook langer dan hier bij ons de stelregel dat naast de kampioen, de tweede in het klassement mee mocht promoveren. Geen oneerlijk principe, maar een eindronde maakt het wat spannender en het geeft ook aan ploegen, die door omstandigheden de start gemist hebben, de kans om alsnog te promoveren.

Maar eindrondes komen aan het eind van een seizoen. En maar al te vaak een ellenlang seizoen. Zelfs in de laagste provinciale reeksen begint men al halfweg juli te trainen. Wie in mei de nacompetitie speelt, gaat dan al zijn elfde trainingsmaand van dat seizoen in. En bij sommigen is het dan ook op, zowel fysiek als mentaal. Eindrondes zijn dan ook vaak survival of the fittest. Niet de beste ploeg wint, maar diegene die het frist zit, ook de ploeg met meeste goesting. Of toch met de spelers met de meeste sportieve goesting.

Het moet nu al een kleine 20 jaar geleden zijn toen we zelf nog bij Winkel Sport – toen een tweedeprovincialer – voetbalden. Kampioen dat jaar : het E. Wervik van trainer Etienne Vergote met 76 punten. Op een mooie tweede plaats : het Winkel Sport van coach Luc Messelis met 73 punten. Een totaal waarmee je in normale omstandigheden altijd kampioen speelt. Uit de eindrondetrommel kwam toen Winkel Sp. – Kuurne Sp. Kuurne was dat seizoen derde geworden met 20 (!) punten minder dan Winkel. Maar in de eerste ronde gingen we er met Winkel uit.

De Winkelnaars – die twee jaar eerder voor laatst kampioen hadden gespeeld in derde provinciale – promoveerden uiteindelijk nog als bijkomende stijger. Dat zouden ze nog twee maal herhalen en zo zitten ze ondertussen in derde klasse waar ze dit jaar op een mooie zevende plaats eindigden. Sponsor Geert Cool blijft ambitieus en haalde met Gunther Vanaudenaerde (31 ,ex-Club Brugge) een speler binnen die tot nu enkel het profbestaan heeft gekend.

Volgend seizoen wil de dakgotenfabrikant – de zaak draagt de naam van zijn echtgenote (Rina) Defrancq) – zijn ploeg in de top van derde klasse parkeren De hervorming van het voetbal in tweede klasse en de daaruit voortvloeiende gevolgen indachtig. Want wanneer de 17 tweedeklassers straks naar 8 herleid zouden worden, dan komt de ‘overschot’ daaronder terecht. En in die hoogste amateurreeks, daar zou Winkel dan willen spelen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier