Een mirakel en een klein wonder, maar toch moest Lorenzo Staelens weg bij Cercle

© BELGA
Olivier Volckaert

“De kroniek van een aangekondigd afscheid.” Clichés zijn er om te gebruiken en veel beter kan je het afscheid tussen Cercle Brugge en Lorenzo Staelens niet omschrijven. Twee keer hield hij Cercle in eerste klasse. De eerste keer door een mirakel, de tweede keer door een kleine wonder. Waar liep het dan wel mis voor Staelens ?

Het begon tijdens play-off 2 van vorig seizoen. Cercle zorgt voor de trieste primeur door geen enkel punt te pakken in play-off 2. Staelens pakte toen uit met een rotatiesysteem met oog op het daaropvolgende seizoen. De resultaten waren dramatisch en volgens het bestuur joeg hij op die manier een deel van de fans weg uit Jan Breydel. Het grootste argument voor hun grote gelijk : de tanende abonnementenverkoop van dit seizoen.

Waar Staelens ook niet mee scoorde : Facebook. Inderdaad, op sociale media bekritiseerde hij openlijk het naar eigen zeggen matige transferbeleid van Cercle. Ongetwijfeld wilde de Lorre de leiding wakker schudden, maar zijn actie kreeg niet het gewenste effect. Integendeel, hij werd (nogmaals) op de vingers getikt.

Daarnaast lag het (gedwongen) vertrek van jeugdproduct Lukas van Eenoo sommigen zwaar op de maag, net als de degradatie van Frederik Boi. Clubiconen schuif je niet zomaar aan de kant. Komt daarbij dat hij zelden de nieuwkomers uit buitenlandse competitie opstelde, dan weet je dat het een moeilijk verhaal wordt. Vergeet ook niet dat Cercle een cvba in het leven riep, waardoor geld steeds belangrijker wordt als het op beslissingen aankomt. Het zal niet in zijn voordeel gespeeld hebben.

En dus moest hij weg. Ook al hield hij Cercle twee keer knap in eerste, ook al stond hij op een veilige plaats, ook al scheelde het slechts vier puntjes met de linkerkolom, ook al was die rood kaart voor N’Diaye zaterdag onterecht…

Arnar Vidarsson dus. De T2 neemt over van zijn baas en dat is toch altijd een riskante wissel. Als T2 sta je sterker in de groep, hou je de bankzitters bij de les en geef je een schouderklopje aan wie het nodig heeft. Plots moet Vidarsson nu boven de groep staan en dat kan een risico zijn. Maar Arnar Vidarsson heeft tonnen ervaring, ook als IJslands international. In ieder geval wordt het zijn vuurdoop nadat hij vorig jaar T2-speler was en dit jaar als T2 begon. Het gaat snel. Nu heeft hij twee weken de tijd om zijn troepen klaar te stomen voor levensbelangrijke duels tegen Zulte Waregem en Lierse en dat zijn, toevallig of niet, de enige twee ploegen die nog achter Cercle staan. De opdracht van Vidarsson is dezelfde als die van Staelens : Cercle in eerste houden.