“Een Kattenstoet die de geschiedenis zal ingaan als één van de mooiste ooit”

Jeroen Laseure

Jeroen Laseure volgde de 44ste Kattenstoet in Ieper van op de eerste rij.

“Het gaat niet regenen, daar zijn we van overtuigd. We hebben veel waspoeder gedragen naar de zusters zodat ze kunnen bidden voor een prachtige dag, net zoals de vorige edities.”

Regisseur Bart Cafmeyer keek vorige week met veel vertrouwen uit naar de Kattenstoet van zondag. De gebeden van de zusters bleken gehoord, want de zon zorgde voor een stralende dag. Ruim 50.000 toeschouwers zakten af naar de Ieperse binnenstad om het spektakel bij te wonen. De stoet rijdt al uit sinds 1955, eerst jaarlijks, maar nu al enkele edities om de drie jaar. Bij de voorbereiding van de 44ste Kattenstoet stelden Bart Cafmeyer en het organisatiecomité zich de vraag hoe ze de stoet konden updaten naar anno 2015. Drie jaar geleden was het geheel te langdradig, op het saaie af voor toeschouwers. Interactie met het publiek moest daar dit jaar verandering in brengen. Het publiek moest knielen voor de Egyptische kat, kinderen hielpen duwen aan wagens, katapulten schoten ballen in het publiek, de burgemeester hielp mee met het bouwen van de Lakenhalle… Leuke vernieuwingen die de menigte inderdaad meer betrokken bij het spektakel. Ook vuurspuwers, paaldansende katten en vlaggenwerpers oogstten veel applaus.

Benieuwd wie maandagmorgen wakker werd met een kater

Was het allemaal perfect? Nee, nog niet. Toneel spelen met micro’s waarbij de tekst niet te begrijpen viel door de kermismuziek van achteropkomende wagens is absoluut te vermijden. Ook acts die plots door elkaar liepen, deden pijn aan de ogen. Een wagen die even stil viel, kunnen we met de mantel der liefde bedekken. Het zijn echter slechts voetnoten in een Kattenstoet die de geschiedenis zal ingaan als één van de mooiste ooit.

Na de stoet verzamelden duizenden toeschouwers voor de Lakenhalle om de kattenworp mee te maken. Tot in de 19de eeuw gebeurde dat met echte katten, nu waren enkel pluchen exemplaren aan de beurt. De Ieperse katjes zijn echte hebbedingen, sommigen rolden letterlijk over de grond om toch maar een kat te pakken te krijgen. Benieuwd wie maandagmorgen wakker werd met een kater…

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier