(Een heel klein beetje) oorlog in het Guldensporenstadion

© BELGA
Christof Decraene

KV Kortrijk zorgde gisteren voor een opmerkelijk resultaat door leider Club Brugge de tweede nederlaag van het seizoen toe te dienen. En de bezoekers wrongen zich nadien in alle mogelijke bochten om het verlies toch te vergoelijken en de schuld elders te zoeken: het fysieke spel van KV Kortrijk en scheidsrechter Frederik Geldhof.

Zou een heel klein beetje oorlog soms niet beter kunnen zijn… Of voetbal is oorlog. Yves Vanderhaeghe inspireerde zich mogelijks op het liedje van Noordkaap of de beruchte uitspraak van Rinus Michels om leider Club Brugge te bekampen. Maar de mensen van Club overdreven wel in het benadrukken van het fysieke spel van KV Kortrijk. Ja, Ivan Santini had rood kunnen krijgen voor zijn actie na amper een tiental seconden tegenover Oscar Duarte. En ja, Kortrijk toonde zich stevig in de duels. Maar echt vuile fouten werden er niet gemaakt. Een aantal spelers van Club wil ooit in Engeland voetballen, maar als ze de duelkracht van de KVK-spelers al niet aankunnen, overwegen ze best toch om naar een andere buitenlandse competitie te verkassen dan de Premier League. Michel Preud’homme kon – uiteraard – niet laten om het fysieke voetbal van Kortrijk te hekelen, al was het best kleinzerig dat hij die woorden niet durfde uit te spreken.

Maar louter het gevechtsvoetbal benadrukken, is KV Kortrijk oneer aandoen. Rood-wit zette in het eerste half uur de bezoekers compleet vast en tikte hen bij momenten van het kastje naar de muur. Denk maar aan de combinatie Santini-De Mets, waardoor Stijn De Smet na twee minuten al alleen op Ryan mocht afgaan. Ook in de tweede helft lieten de KVK-middenvelders, met Thomas Matton en Stijn De Smet als exponenten, geregeld hun technische kwaliteiten zien. En dat siert dan weer Michel Preud’homme, die toegaf dat Kortrijk ook wel dat vernuft in de rangen heeft. Dat durfde hij wel uit te spreken.

Maar meer nog dan de schuld elders te gaan zoeken, moet Club Brugge vooral zichzelf op de borst kloppen. Het kreeg tot drie keer toe van op minder dan vijf meter van het doel de kans om te scoren, maar José Izquierdo – tot twee keer toe – en Tom De Sutter verknoeiden vakkundig die unieke mogelijkheden. En daar kon de spelleiding, die werd gelaakt door de Brugse fans, niets aan veranderen. Uitgeroepen tot beste fans in de Jupiler Pro League, maar gisteren vielen zij toch behoorlijk uit hun rol door na ocharme de tweede competitienederlaag dit seizoen van hun club al meteen met zitjes beginnen te gooien. Ook al was de penalty in blessuretijd omstreden, die beïnvloedde geenszins nog het uiteindelijke resultaat.


© BELGA