“Een 29-jarige neoprof die nog een mooie profcarrière uitbouwt, dat zou pas sensationeel zijn”

© Bart Vandenbroucke/vdb
Tom Vandenbussche

Deze namiddag trekt in Middelkerke de 3-Daagse van West-Vlaanderen zich op gang met een proloog over 7 km. Heel wat West-Vlaminingen verschijnen er met ambitie aan de start. Ook Joeri Calleeuw, de 29-jarige neoprof uit Veldegem. Woensdag eindigde de tweevoudige Belgische kampioen bij de elite zonder contract ondanks pech als 22ste in een lastige Le Samyn. Waar ligt zijn limiet?

Geef toe: ondanks de erelijst die de uitgeweken Zedelgemnaar de voorbije jaren in het peloton van liefhebbers opbouwde, zijn er maar bitter weinig mensen die Joeri Calleeuw langer dan één, maximum twee jaar in het profpeloton zien rondrijden. Normaal stapt een jongere met talent naar de profs over als hij twee à vier jaar als belofte heeft rondgereden. Calleeuw deed er iets langer over: vier jaar als belofte en zeven jaar als elite zonder contract om precies te zijn.

Joeri Calleeuw.
© KRANT VAN WEST-VLAANDEREN

Calleeuw koerst al lang, héél lang. In 2001 werd hij West-Vlaams kampioen tijdrijden bij de eerstejaarsnieuwelingen. Maar het was vooral in de klimkoers van Jemelle dat Joeri indruk maakte. Niet door een opvallend resultaat neer te zetten, wel door vooral veel karakter en doorzettingsvermogen te tonen. Kwaliteiten die hem later nog van pas zouden komen. Tevergeefs probeerde Calleeuw toen in de eerste groep terug te komen, waarop hij zich na afloop – ontgoocheld als hij was – besloot af te beulen op de steile hellingen rond de aankomstzone. Een jaar later, in zijn eerste campagne bij de juniores, nam Calleeuw in Jemelle revanche: zesde, als laatste van een groepje van vijf met ook Jelle Vanendert.

© KRANT VAN WEST-VLAANDEREN

Joeri Calleeuw.
© KRANT VAN WEST-VLAANDEREN

Ploegmaat van Meersman, Roelandts en Weylandt

Bij de juniores maakte Calleeuw als eerstejaars deel uit van het gereputeerde Mez Team, waar hij ploegmaat was van Gianni Meersman, Jürgen Roelandts, Bert De Backer, Nic Ingels, Stijn Minne én Wouter Weylandt. Het debuut was veelbelovend, maar als tweedejaars bij KSV Deerlijk kende hij een aaneenschakeling van pech. Ook zijn eerste seizoenen als belofte waren niet evident, ook al was er af en toe een flits, zoals zijn solo in Warcoing als neofiet. In zijn vierde en laatste beloftecampagne in 2007 schreef hij twee kermiskoersen op zijn naam. Het beste moest dan nog komen…

© bart Vandenbroucke/vdb

Nieuweling Joeri Calleeuw.
© bart Vandenbroucke/vdb

Pas in 2008, in zijn eerste jaar bij de elite zonder contract, kon Calleeuw de ban breken. In Ruddervoorde kroonde hij zich tot West-Vlaams kampioen tijdrijden, terwijl hij in het BK op de weg in La Roche-en-Ardenne zilver wegkaapte na Davy Commeyne. Calleeuw werd ook nog derde in de Grand Prix Joseph Bruyère in Hotton en won twee ritten en het eindklassement in de Ronde van Senegal. Het leverde hem een overstap naar het continentale Jong Vlaanderen op, waar hij ploegmaat werd van onder meer de jonge Sep Vanmarcke.

Danny Schets, Igmar De Poortere, Steve Schets, Jaryd De Mooij, Gregory Joseph, Dimitri Claeys, Jarno Van Guyse, Olivier Maes, Sibrecht Pieters, Ken Vanmarcke, team leader Andy Missotten, (second row, L-R) Gert-Jan Van Immerseel, Reno De Keulenaer, Joeri Calleeuw, Ken Devaere, Sven Vandousselaere, Niels Vandyck, Sep Vanmarcke, Frederiek Verkinderen en Steven De Neef van Jong Vlaanderen – Bauknecht.
© BELGA

Ook in 2009 bleef Calleeuw een hoog niveau halen. Weer was er Belgisch eremetaal, weer zilver, maar ditmaal op het BK tijdrijden na Steven Thys. Calleeuw won het eindklassement in de Ronde van Antwerpen en behaalde verre ereplaatsen tussen de profs in Nokere, Koolskamp en Putte-Kapellen. Een profcontract leverde het hem echter niet op. Ook het jaar erna bleef Calleeuw de profkoersen afschuimen en er was opnieuw eremetaal (brons) op zowel het BK op de weg in Hooglede als het felbesproken BK tijdrijden in Habay-la-Neuve. Het was echter pas in 2011 – een niveautje lager bij BCV Works – dat hij de lans kon breken met een oververdiende Belgische titel op de weg in Geel.

Ludovic Mottet, Thomas Degand en Joeri Calleeuw op het podium BK tijdrijden 2010 elite zonder contract in Habay-la-Neuve.
© BELGA

© KRANT VAN WEST-VLAANDEREN

Joeri Calleeuw op het BK EZC in Hooglede.
© KRANT VAN WEST-VLAANDEREN

Herboren na operatie

Ambitieus vatte de toen al 26-jarige renner 2012 aan, maar verder dan veel ereplaatsen en een ritzege in de Ronde van Madagascar kwam hij niet. Plots was er een profcontract bij het Poolse BDC Cycling Team, samen met maatje Timothy Dupont, maar dat bleek al vlug om een spookploeg te gaan. 2013 ging zelfs bijna helemaal de mist in, te wijten aan een adervernauwing in zowel de linker- als de rechterlies. Na een reeks delicatie operaties hervatte Calleeuw in augustus de competitie en bleek hij helemaal herboren. Met dank ook aan de steun die hij kreeg van Hakim Verbeure, zaakvoerder van Fietsen Hakim in Sint-Pieters-Brugge waar Calleeuw halftijds aan de slag kon. Een lange reeks ereplaatsen in september, afgesloten met criteriumwinst in Parijs, bleek de voorbode voor een fenomenaal 2014 waarin hij de ene na de andere grote triomf liet optekenen. Gent-Staden, Grote Prijs van Geluwe, twee ritten in de Ronde van Namen – “Mijn strafste prestatie ooit” – én in Vossem voor de tweede keer in zijn carrière Belgisch kampioen op de weg bij de eliterenners zonder contract. Goed voor 21 stuks in totaal.

Timothy Dupont en Joeri Calleeuw.
© KRANT VAN WEST-VLAANDEREN

Het vervolg is bekend. Veranda’s Willems sprong op de kar en Calleeuw kreeg op rijpere leeftijd alsnog de kans die hij al eerder verdiende. Terwijl hij in het verleden vaak last had van decompressie, heeft de Veldegemnaar helemaal rust in zijn leven gevonden. Zijn debuut in de Tour du Haut-Var was niet van de poes, maar woensdag in Le Samyn waren de signalen al een stuk gunstiger. In de 3-Daagse en zeker over enkele weken in Nokere en Handzame – Calleeuw heeft net als de laatste jaren keihard aan zijn explosiviteit en eindsprint gewerkt – mogen we misschien al wat meer verwachten. Het zou het begin kunnen zijn van een haast ongeloofwaardig verhaal: een 29-jarige neoprof die toch nog een mooie profcarrière weet uit te bouwen, dat zou pas sensationeel zijn…

En, zo zei Calleeuw deze winter, vastberaden: “Ik heb het gevoel dat het beste nog moet komen…” (TVB)


Joeri Calleeuw.
© KRANT VAN WEST-VLAANDEREN