Dragons en Tigers (nog) geen wereldtop

Lode Blomme

De Red Dragons slaagden er niet in zich te plaatsen voor de Final 6 in de World League, een tornooi in Rio met de beste volleyballanden van de wereld. Voor de Yellow Tigers zat er dan weer geen zege in tijdens het tweede weekend van de World Grand Prix, ook al in Brazilië. Toch zetten beide nationale volleybalploegen de voorbije weken belangrijke stappen in functie van het EK dat later dit jaar plaatsvindt.

Een week nadat de Red Dragons zich voor het tweede jaar op rij wisten te plaatsen voor de Final 4 (groep 2) in de World League bleek gastland Bulgarije te sterk in de halve finale en werd ook de wedstrijd voor de derde plaats verloren, tegen Argentinië. Vorig jaar werd België in diezelfde Final 4 nog derde, maar toch hebben de Red Dragons vooruitgang geboekt. Naast de eerdere (voorlopige ?) afzeggingen van Frank Depestele en Hendrik Tuerlinckx, moet bondscoach Dominique Baeyens deze zomer immers afrekenen met heel wat blessures.

Mindere wedstrijd op slecht moment

Basisspeler Matthijs Verhanneman viel net voor het begin van de zomercampagne al uit met een rugblessure en ook op Simon Van de Voorde kon geen beroep worden gedaan in de World League. Het weerhield de Belgische nationale volleybalploeg er niet van hun poule in groep 2 in de World League te winnen. In de confrontaties met Nederland, Finland en Portugal won het team van Dominique Baeyens, die toch moest bouwen aan een nieuwe ploeg, 10 van de 12 duels en dat na enkele straffe prestaties. Zelfs de blessure van eerste spelverdeler Matthias Valkiers op het einde bracht de ploeg niet van de wijs, maar net in de belangrijke halve finale tegen Bulgarije werd vorig weekend een van de minste wedstrijden van de voorbije weken gespeeld.

Geen promotie naar Group 1 van de World League dus en geen Final 6 deze week tegen Brazilië, de Verenigde Staten, Servië, Italië en Polen. De duels tegen de absolute wereldtop zijn weggelegd voor Frankrijk – dat in de World League een ongeziene 14 zeges op 14 liet noteren – maar toch mogen de Red Dragons met een goed gevoel een korte vakantie in. In de tweede afdeling van de World League scoorde Sam Deroo het grootste aantal punten (244), gevolgd door zijn ploegmaat Gert Van Walle (205). En in een eerdere poulefase scoorden ook libero Stijn Dejonckheere (beste verdediger), Pieter Coolman (13 aces) en Pieter Verhees (beste blok) hoog. Vanaf augustus start de voorbereiding op het EK, dat in oktober in Bulgarije en Italië plaatsvindt. Daar moeten de Dragons een ticket voor het olympische kwalificatietornooi, waar ze toch stilaan thuishoren, proberen af te dwingen.

Dragons en Tigers (nog) geen wereldtop

Thuisvoordeel op EK in eigen land

Ook de Yellow Tigers maken zich stilaan op voor het Europees kampioenschap, maar eerst strijden de Belgische dames komend weekend nog voor het behoud in de hoogste afdeling van de World Grand Prix. Tijdens het eerste speelweekend zat er in en tegen Turkije nog een stuntzege in, vorig weekend bleken gastland Brazilië, Thailand en Duitsland wel een serieus maatje te groot. België staat nu op de derde laatste plaats van het klassement op 12 ploegen en moet donderdag, vrijdag en zaterdag in Sicilië vol aan de bak in een bijzonder zware poule met Italië, Brazilië en Rusland. Hoewel slechts de laatste in het klassement zakt naar de tweede afdeling sprokkelen de Tigers toch best wat punten.

Slagen de dames van coach Gert Vande Broek in hun opzet, dan kunnen ook zij met opgeheven hoofd de voorbereiding op het Europees kampioenschap aanvatten. Dat het EK straks vanaf eind september in België en Nederland georganiseerd wordt, moet de bronzen medaillewinnaars op het vorige EK in 2013 onmiskenbaar enig thuisvoordeel opleveren. En ook hun huidige tiende plaats als vijfde Europese land in de de hoogste afdeling van de World GP opent perspectieven voor het volgende grote tornooi in eigen land.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier