Door de hervorming is tweede klasse dit seizoen opnieuw interessant

© BELGA
Olivier Volckaert

We verwachten een strijd voor de titel, een strijd voor de top acht en ongetwijfeld nog een strijd voor de rechtbank voor die felbegeerde licentie.

Tweede klasse is weer hip en sexy ! Door de voetbalhervorming wordt het spannender dan ooit in tweede. Een strijd voor de titel, een strijd voor de top acht en ongetwijfeld nog een strijd voor de rechtbank voor die felbegeerde licentie. Ik ben benieuwd naar de prestaties van Cercle, Roeselare en Coxyde in dit historische seizoen voor tweede klasse.

Vanderbiest weet maar al te goed dat een titel niet op bestelling komt

Door de voetbalhervorming is er dit jaar maar één stijger : de kampioen. Geen tweede kans via de eindronde dus en daarom mikt Cercle Brugge op de titel. De fans geloven er alvast in, getuige de 3.300 abonnees op dit moment. Knap ! Maar trainer Frederik Vanderbiest is voorzichtig. Hij weet maar al te goed dat een titel niet op bestelling komt en hij is al op zijn hoede voor de op papier gemakkelijke eerste thuismatch tegen Dessel. “Mijn spelers kennen die ploeg totaal niet”, vertelde Vanderbiest woensdag in het debat tussen Cercle, Roeselare en Coxyde, georganiseerd door Krant van West-Vlaanderen. De concurrenten voor Cercle in de titelstrijd ? Antwerp dat opnieuw versterkt is, Lierse met zijn goudhaantjes, Eupen met de Qatarese connectie. Of komt de kampioen uit onverwachte hoek zoals WS Brussel ?

Een plaats in de top acht is een must, maar geen evidentie

Door de hervorming komen de nummers 2 tot en met 8 volgend seizoen terecht in het profvoetbal, in de zogenaamde 1B. KSV Roeselare wil de boot niet missen en mikt op de top acht. De ploeg van Franky Van der Elst zag heel wat huurlingen vertrekken, maar kocht stevig in. “Een plaats in de top acht is een must, maar geen evidentie. 15 van de 17 eersteklassers spraken de ambitie van de top acht uit”, liet Van der Elst weten. Zeven teams zullen ontgoocheld worden en daar zullen zeker kleppers bij zitten. Een goeie start is essentieel voor KSVR, dat vrijdag de competitie mag openen met een thuismatch tegen Seraing, vorig jaar de revelatie maar nu de grote onbekende. De Walen trokken een blik met huurlingen van Metz open. Geen gemakkelijke openingsmatch !

Tot slot nog een woordje over KVV Coxyde. De kustploeg is nieuw in de reeks en gaf als een van de weinige teams aan niet te willen meestrijden voor de top acht. “Onze jongens kunnen zich in de kijker spelen, we willen af en toe stunten en de top twaalf is ons doel”, liet Hugo Vandenheede weten in het debat. En stunten zullen ze. Coxyde is de enige tweedeklasser met een kunstgrasveld. Ongetwijfeld zullen heel wat toppers zich verslikken aan zee. En misschien zondag al want dan komt Lierse op bezoek. “Onze jongens zijn blij met deze zware start, ik moest zowaar iedereen wat temperen in de voorbereiding”, lachte Hugo Vandenheede.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier