Delfine Persoon plaatst orgelpunt op fantastisch Boksgala in Zwevezele

Delfine Persoon vierde haar overwinning samen met haar entourage. © VDB
Wouter Vander Stricht

De organisatie was af, sponsor Paul Degroote en zijn team, mogen een dikke pluim op eigen hoed stoppen. Sportief scheerde het Zwevezeelse Boksgala op wapenstilstand ook hoge toppen, prachtige kampen om omzwachtelde vingers bij af te likken. En Delfine Persoon won nog maar eens, zij het niet zonder moeite.

In Zwevezele zijn ze niet aan hun proefstuk toe en dat is er ook aan te zien. De medewerkers dirigeren iederen – van vip tot staande toeschouwer – vriendelijk, maar kordaat naar de juiste plaats. De merchandising – wat gingen die sjaal vlot over de toonbank – liep van een leien dakje en al snel kon men het bordje uitverkocht aan de ticketbalie ophangen. 2.200 boksfans en die kregen waar voor hun geld.

De kamp tussen Boussaidi en Yengoyan kon alle kanten uit. De Izegemnaar is technische de betere, maar Yengoyan kan vernietigend uithalen. En terwijl beiden winstkansen toegedicht werden, sloeg Yengoyan genadeloos toe. Zijn fans gingen op de banken staan, hij zelf beklom de touwen van de ring.

“Het lijkt ons alsof Delfine Persoon zich al aan het voorbereiden is op een afscheid”

Dat boks een totaalspektakel geworden is kregen we even later te zien. De Zuid-Afrikaan Mzonke Fana, 42 jaar maar nog strak afgetraind, kwam op de tonen van zijn Afrikaanse muziek de trappen af. Geen stoer vuistgebal, maar ritmisch gedans. Een dansje dat enkele minuten in beslag nam en nog even verder ging in de ring, hij bewees meteen over een goed voetenspel te beschikken. Maar hij moest in alleskunner Hedi Slimani zijn meerdere erkennen, het thuisploeg kon aan een feestje beginnen.

186 seconden machtsvertoon

En dan was het de beurt aan Team Ngabu. Franse hiphop begeleidde de man van staal. Blijkt dat Team Ngabu bestaat uit (verre) familieleden van braaf Yveske. Toch buiten de ring is Yves de minzaamheid zelve, eens erin is hij meedogenloos. Dat mocht ene Karakaplan ervaren. Van seconde 1 boem, pats erop. De motor had de tijd niet aan te slaan bij Engin Karakaplan, hij belandde in de touwen. Een laatste mokerslag katapulteerde hem zelfs buiten de ring, op de tafel van de officials. En dat allemaal 186 seconden.

Zo moest Delfine Persoon vroeger dan verwacht het canvas op, nu ging het dak helemaal van de Zwevezeelse sporthal. De boksster die al vijf jaar ongeslagen is, moest hard werken voor haar zege. Verdiend, daar valt niets op af te dingen. Maar misschien niet de kamp zelf, maar de woorden achteraf waren veelzeggen. “Ik word oud”, liet ze zich ontglippen. Een blessure die niet snel heelt, het lichaam dat meer rust vraagt en de combinatie met de job steeds moeilijker lijkt te verteren… Het zou ons niet verbazen dat Delfine in gedachten haar afscheid al eens heeft voorbereid. Maar een bokser moet dat altijd doen, iedere kamp kan immers de laatste zijn. Maar laat ons hopen voor het bokspubliek dat Delfine nog een tijdje doorgaat. En die titel van Sportvrouw van het Jaar… Die krijgt ze volgens ons dit keer wel, al zal ze op het moment van het Sportgala waarschijnlijk wel in Mexico vertoeven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier